Najnovije
Šatorovanje na Velikom Lovniku (7. kolovoza 2020. 13:09)
Samoborci bolji i od Vrapča (6. kolovoza 2020. 15:16)
Problemi s glomaznim i biootpadom (6. kolovoza 2020. 13:00)
Nove doze krvi (6. kolovoza 2020. 09:52)
Isplata mirovina od 7. kolovoza (6. kolovoza 2020. 09:32)
Kristovo trpljenje kao put spasenja (5. kolovoza 2020. 22:45)
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)

Nova poučna staza u Samoboru

13. svibnja 2020.
Komentari isključeni
1.545 Pregleda

Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije odobrene su 744 tisuće nepovratnih kuna za uređenje poučne staze na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik u Samoboru. Sredstva su dobivena iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., unutar mjere “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”. Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativno, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza.

Poučna staza “Upoznajmo šumu”, na mjestu postojeće planinarske staze, uredit će se na stupovima izdignutima pola metra iznad zemlje, uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče, odmorišta s klupama te napraviti mali edukativni centar na otvorenom, namijenjen u prvom redu djeci i školi u prirodi. Zasadit će se i novi nasadi i to udomaćenih vrsta, aromatičnog bilja te voćkarica. Cilj poučne staze “Upoznajmo šumu” približavanje je svijeta prirode ljudima i buđenje svijesti o očuvanju biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje te ga čini raznolikim, jedinstvenim i lijepim.

Sunčani Stražnik mješovita je sastojina hrasta kitnjaka, cera, gorskog javora i crnog bora. Crni bor ili Pinus nigra crnogorično je stablo iz porodice borovki, koje naraste i do 40 metara visine. Krošnja mu je jajasta, a u starijoj dobi i na kamenitom tlu široko zaobljena ili kišobranasta. Pupovi su dugi 1-2 centimetra, smolasti, okruglasti u pršljenovima, prekriveni tankim sivim ljuskicama. Kora je debela i do 10 centimetara, tamnosiva i izbrazdana. Cvate u svibnju. Muški cvjetovi su žućkasti, dugi oko 2 centimetra i nalaze se u skupinama, dok su ženski cvjetovi pojedinačni. Crni bor može podnijeti zasjenu obližnjeg drveća, iako podmladak treba dosta svjetla za razvoj. Uz ostalo, popravlja tlo, podnosi, sušu, žegu i buru.

U doba korone svi smo postali svjesniji važnosti prirode, prirodnih ljepota koje nas okružuju te njihovog očuvanja. Staza “Upoznajmo šumu”, uz još jednu za koju se čekaju rezultati natječaja, bit će novo mjesto za rekreaciju Samoboraca i posjetitelja Samobora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.