Vinogradari – zaštitite svoju vinovu lozu

4. svibnja 2020.
Komentari isključeni
387 Pregleda

Protekli vikend donio je dugo očekivanu kišu koja je dobro došla svim poljoprivrednim kulturama.

No, toplo vrijeme koje smo imali u drugoj polovici prošlog mjeseca uvjetovalo je intenzivan porast mladice vinove loze te su one na ranijim sortama postigle dužinu od 30-ak cm, dok su na nekim položajima i kasnim sortama (Graševina, Zeleni silvanac) dužina mladica 5-7cm.

Kiša koja je pala uvjetovala je ovogodišnju prvu primarnu infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola) i to na sortama čije su mladice duže od 10 cm. Povišenjem relativne vlage zraka uz više temperature zraka mogu se u sljedećim danima očekivati infekcije pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator).

S obzirom na to da meteorolozi najavljuju oborine i sredinom ovog tjedna potrebno je obaviti zaštitu vinove loze protiv navedenih gljivičnih bolesti.

Za zaštitu protiv plamenjače može se koristiti jedan od pripravaka: Mikal premium F, Mikal flash, Curzate F, Electis WG, Nautile DG, Vincare, Alfil Duplo, Momentum trio, Magma triple, Polyram DF, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Star 80 WP, Mankozeb, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP.

Za zaštitu protiv pepelnice vinove loze predlaže se primjena fungicida Karathane Gold 350 EC, Stroby DF ili Zato 50 WG, Mystic EC, Nativo WG, Postalon SC.

Moguća je i primjena pripravaka Shavit F, Cabrio top, Universalis, koji imaju djelovanje na pepelnicu i peronosporu vinove.

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) započeo je letom sredinom travnja, a pojava žutog grožđanog moljca (Eupoecillia ambiguella) nije zabilježena! Njihovo suzbijanje trenutno nije potrebno provoditi, a rokove suzbijanja služba će dati u jednoj od sljedećih preporuka temeljem praćenja njegovog razvoja.

U mladim nasadima sadnje 2020. godine, nakon pojave prvih listića iz cjepova preporučujemo obavljati preventivnu zaštitu protiv lozinih grinja, uz dodatak kontaktnih organskih fungicida.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno uputi priloženoj uz sredstvo!

Aleksandra Radić, dipl. inž. agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@mps.hr
Foto: savjetodavna.hr

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.