Prihvaćen drugi paket gradskih mjera za pomoć realnom gospodarskom sektoru

28. travnja 2020.
Komentari isključeni
1.019 Pregleda

Drugi paket mjera pomoći samoborskom gospodarstvu za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koji je predložila aktualna gradska uprava, bio je u fokusu današnjeg elektroničkog zasjedanja samoborskih gradskih vijećnika. U sklopu sjednice, na njezinom početku, održana je i jednosatna telefonska konferencija kako bi se vijećnicima omogućila rasprava o 12 točaka dnevnog reda. Konferencija je bila nešto kraća od predviđenog vremena, a u njoj je sudjelovalo 9 od 25 vijećnika. U Gradskoj vijećnici su bili predsjednik Vijeća Miran Šoić, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, gradski pročelnici Valentina Horvat, Željko Radovanić, Marinko Džepina i Juro Horvat te tajnik Vijeća Igor Rizmanovski. Za riječ su se jedino javili vijećnik Stanke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Damir Skok i nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović.

Damir Skok je mimo dnevnog reda, a u nedostaku Aktualnog sata, postavio pitanje hoće li i može li Grad Samobor nekako pomoći Gradu Zagrebu koji je pogođen potresom. Odgovor na to pitanje dobit će u pisanom obliku.

Vladimir Skendrović je, uz ostalo, zatražio širu informaciju o kriterijima za pomoć gospodarstvenicima od samih brojki, smatrajući da su se sredstva za primjenu mjera uzimala s krivih pozicija, od kulture, sporta i tehničke kulture, primjerice, a ništa se, kako je rekao, nije uzelo od političkih stranaka i donacija koje u ovom trenutku nisu realne. Skendrović je još pitao kome će se i kako trebati javljati samostalni gospodarstvenici i obrtnici kako bi mogli do sredstava iz mjera pomoći.

Gradski pročelnik za financije, Željko Radovanić, obrazloživši ovaj izvanredni rebalans proračuna, koji je i temelj za donošenje mjera, a nazvao ga je i korona rebalansom, rekao je da su se gradska uprava i posebno njegov odjel vodili kriterijem solidarnosti, razuma i ekonomičnosti te realnosti, odnosno mogućnosti plaćanja određenih rashoda iz proračuna. Zato je u proračunskoj pričuvi ostavljeno pola milijuna kuna za troškove koji u ovom trenutku nisu predvidljivi, poput nastavka javnog gradskog prijevoza vezanog uz nastavak školske godine u školskim klupama i slično. -Sredstva su smanjivana onima koji svoje programe zbog postojećih okonosti nisu, a ni neće moći održati – rekao je Radovanić – a to su ponajprije gradske ustanove i sportske organizacije kao i organizatori manifestacija vezanih uz gospodarske djelatnosti. Smanjena su i materijalna prava zaposlenih u gradskoj upravi i drugih zaposlenika čije su tvrtke, ustanove i institucije vezane uz gradski proračun, pa se na taj način osiguralo 6 milijuna kuna za pomoć realnom gospodarskom sektoru u Samoboru – istaknuo je Radovanić.

-Bude li potrebno, novi će se rebalans, ovisno o nastavku situacije, raditi možda već za dva tjedna do mjesec dana jer se ove mjere pomoći gospodarstvu odnose na travanj i svibanj – naglasio je Radovanić. Još je dodao da će tek lipanj pokazati stvarno stanje kretanja ovogodišnjeg proračuna i u prihodima i u rashodima. -Porez na dohodak, kao najizdašniji gradski prihod, zasad je još za 3 posto veći u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ali u nastavku godine sigurno će doći do pada tog prihoda – smatra Željko Radovanić.

Pročelnik za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije Marinko Džepina ukratko je obrazložio kriterije koji će se primjenjivati u mjerama pomoći gospodarstvenicima, a koji su sadržani u pravilniku. On će biti objavljen sutra na mrežnim stranicama Grada. -Potpore su namijenjene malom gospodarstvu, obrtima i trgovačkim društvima koja imaju do 250 zaposlenih sukladno Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva – rekao je Džepina. Potpore za travanj moći će se zatražiti od 4. do 18. svibnja, a zahtjevi za potporama za svibanj zaprimat će se od 1. do 15. lipnja. Da bi došli do potpora tražitelji moraju imati sjedište svojih tvrtki ili obrta na području Samobora, rad im je morao biti zabranjen ili obustavljen odlukom nacionalnog stožera Civilne zaštite, na dan podnošenja zahtjeva moraju imati zaposlene kojima su isplatili sve prethodne plaće do donošenja ovih mjera, a sve to odnosi se na zaposlenike koji su kod svog poslodavca zaposleni prije 1. travnja. Uz to, ne smiju imati ni nepodmirenih dugovanja prema Gradu Samoboru i njegovim trgovačkim društvima, a ni izrečenih sankcija od Stožera civilne zaštite, otvorenih stečajnih postupaka, stečajnih nagodbi ili postupaka likvidacije.

-Visina potpore po zaposlenom iznosi dvije tisuće kuna s tim da 75 posto tog iznosa poslodavac zadržava za svoje materijalne i druge troškove, a 25 posto potpore ide u korist zaposlenika – rekao je Marinko Džepina. Vijećnik Vladimir Skendrović je zatražio da se ta raspodjela kontrolira i da se javno na mrežnim stranicama Grada objavi kako je tko postupio.

Na kraju su vijećnici dali suglasnost gradonačelniku za potpis okvirnog sporazuma u postupku javne nabave električne energije za javnu rasvjetu. Procijenjena vrijednost nabave za dvije godine iznosi 4 milijuna i 300 tisuća kuna bez PDV-a, a dobavljač će biti tvrtka E.ON Energija iz Zagreba, ista kao i dosad. Primjedba vijećnika Skendrovića odnosila se na to da se kroz svu dokumentaciju navodi tvrtka E.ON Energija, a u zapisniku o prihvaćanju ponude E.ON Hrvatska što je omaška do koje je došlo u gradskom urudžbenom uredu, ali ne i u Upisniku ponuda generiranom iz Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske što je važnije.

U glasovanju po pojedinim točkama dnevnog reda putem e-maila izjasnilo se svih 25 vijećnika i sve su točke prihvaćene velikom većinom glasova.

Na kraju je svim vijećnicima na aktivnosti i kooperativnosti u pripremi svih dosadašnjih izvanrednih mjera zahvalio i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. Izrazio je nadu da će sljedeća sjednica biti održana na uobičajen način u odgovarajućem prostoru, a to bi trebalo biti sredinom lipnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.