Prve čigre stigle i na jezero Rakitje

17. travnja 2020.
Komentari isključeni
1.028 Pregleda

Prve čigre počele su dolaziti sa svojih zimovališa u Africi na platformu na jezeru Siromaja kod Rugvice i na otočić kod Rakitja na području Svete Nedelje gdje se već godinama gnijezdi najveća kolonija čigri u Hrvatskoj. U prošlosti su se gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, no ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala te zagađenja. Zato sve češće prihvaćaju umjetna staništa poput šljunčanih otočića na jezerima Rakitje i Ormož te platforme na jezeru Siromaja. To su, nažalost, danas jedina staništa u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Crvenokljuna čigra je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Na prvi pogled sliči na galeba, no odaju je upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog.

Crvenokljune čigre su na svojim staništima suočene s raznim opasnostima koje utječu na uspješnost njihovog gniježđenja, poput fluktuacije razine vode, erozije i otplavljivanja kolonija te zarastanja pogodnih gnjezdilišta. Kako bi osigurali nesmetano gniježđenje čigri, djelatnici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije servisirali su platformu na jezeru Siromaja, koja je izgrađana upravo za njih. Platforma je izrađena od drvenih konstrukcijskih elemenata vezanih metalnim spojkama koji leže na 12 plastičnih pontona i usidrena je na središnjem dijelu jezera. Na površinu od 65 četvornih metara raspoređeno je 8 tona šljunka kojima se imitira prirodno stanište povoljno za gniježđenje čigri. Platforma je ograđena kako mlade ptice ne bi ispale, a ujedno odvraća predatore. Po cijeloj površini stavljena su mala drvena sjenila kako bi se mladunci čigri mogli sakriti od potencijalnih predatora i izravnog Sunca. Platforma na Siromaji je prva takve vrste u cijeloj regiji i jedino sigurno mjesto za gniježđenje čigri u hrvatskom dijelu rijeke Save.

Čigre su ptice selice i letači na nevjerojatne daljine, na putu do Afrike prelete i do 10 tisuća kilometara. U Hrvatskoj je čigra prisutna od travnja do rujna. S gniježđenjem uglavnom počinje početkom svibnja. Polog se sastoji od 1do 3 jaja a inkubacija traje 21-23 dana. Ptići su djelomični potrkušci koji gnijezdo napuštaju s 3-4 dana starosti, a potpuno su opernaćeni oko 24-25 dana nakon izlijeganja. Oba roditelja sjede na jajima i othranjuju ptiće. Ako gnijezdećem paru iz nekog razloga prvo leglo u sezoni propadne, mogu započeti s novim gniježđenjem.

Našim čigrama želimo i ove godine uspješno gniježđenje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.