Drugi gradski paket mjera za pomoć lokalnom gospodarstvu

17. travnja 2020.
Komentari isključeni
954 Pregleda

Grad Samobor je danas donio prijedlog drugog paketa mjera u vrijednosti od 6 milijuna kuna, usmjerenih što bržem prevladavanju poteškoća izazvanih trenutnom epidemiološkom situacijom. Mjere su ovoga puta usmjerene prije svega na sve gospodarske subjekte koji uredno izvršavaju svoje obveze i pune gradski proračun. Konačnu odluku mora potvrditi Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici krajem travnja.

Za sve koji su uslijed epidemiološke situacije ostali bez posla i prijavili se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a od istog ne ostvaraju naknadu, Grad je osigurao 2.000 kuna za travanj i svibanj. Onima koji ostvaraju pravo na naknadu u iznosu manjem od 2.000 kuna, Grad će doplatiti razliku.

Za sve poslovne subjekte koji djeluju na području Samobora, a koji su prema odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske bili prisiljeni prekinuti s radom, Grad Samobor je osigurao mjesečnu nepovratnu financijsku pomoć prema broju zaposlenika. Iznos koji poslovni subjekt može dobiti po zaposlenom je 2.000 kuna, a maksimalni iznos koji može dobiti kumulativno je 200.000 kuna mjesečno. Bitno je napomenuti kako su poslodavci dužni 25 posto sredstava usmjeriti na zaposlenike, a preostalih 75 posto za oporavak gospodarstva.

Grad Samobor je poseban naglasak usmjerio prema svim gospodarskim subjektima koji su i uslijed epidemiološke situacije nastavili s radom no pretrpjeli su gubitke. Ako su do 15. ožujka uredno podmirili sva financijska davanja prema Gradu, Grad će ih u potpunosti osloboditi plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj.

Novi paket mjera na snazi će ostati do 31. svibnja ove godine.

Nakon prvog paketa mjera usmjerenih pomoći gospodarstvu i građanima grada Samobora u prevladavanju aktualne epidemiološke situacije, a koje je Grad Samobor donio još 18. ožujka, iz dana u dan prati se gospodarsko stanje i donose odluke koje će maksimalno olakšati život i poslovanje građana, a pritom održati likvidnost gradskog proračuna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.