Stanovnici Zoološkog vrta počašćeni pisanicama

13. travnja 2020.
Komentari isključeni
473 Pregleda

Danas, na Uskrsni ponedjeljak, u Zoološkom vrtu grada Zagreba životinje su tradicionalno počašćene pisanicama.

Inače se u izradu pisanica uključuju građani, no kako je Vrt sada zatvoren za posjetitelje, kreativnog su se posla prihvatili njegovi djelatnici. Za životinje su pripremili 95 pisanica obojenih prirodnim bojama i tehnikama. Naime, u lipnju će Zoološki vrt grada Zagreba proslaviti 95. rođendan, a sve aktivnosti u povodu tog velikog jubileja povezuje slogan 5 do 100.

Jaja koja su posluživana životinjama, kuhana su u lupinama luka, cikli, crvenom zelju i kurkumi.

Brk su omastili lavovi, crvene pande, prstenastorepi lemuri, giboni i smeđi kapucini. U neobičnom su doručku uživali i merkati, ogrličasti pekariji i nosati rakuni. Pisanice su poslužene i veličanstvenom komodskom varanu, a mravojedi su, u skladu sa svojim prehrambenim navikama, dobili razbijena sirova jaja.

-I u ovom razdoblju trudimo se obogaćivati životni prostor naših stanovnika. Potičemo njihovo prirodno ponašanje jer želimo da se osjećaju dobro i budu zdravi. Činimo to na mnoštvo kreativnih načina koje zajedno osmišljavaju naši timaritelji i zoolozi. Oni dobro poznaju kako životinjske vrste, tako i svaku jedinku o kojoj se brinu. Nadamo se da će svoje znanje uskoro i uživo moći dijeliti s građanima. Za 95. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba razotkrit ćemo što sve činimo za dobrobit životinja važnih za hrvatsku faunu. To su vuk, ris, dalmatinski pelikan, dinarski voluhar i čovječja ribica – rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dok traju aktualne zaštitne mjere građana od novog koronavirusa, Zoološki vrt grada Zagreba edukativne sadržaje objavljuje na internetu. Tako je u povodu Uskrsa objavio edukativnu igru „Prava jaja ili pisanice“ kojom djecu i njihove roditelje potiče na upoznavanje nekoliko vrsta ptica i njihovih jaja.

Poveznica na igru: https://learningapps.org/watch?v=pg4fa4fda20

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.