Grad Samobor izrađuje kriterije za primjenu mjera za pomoć lokalnom gospodarstvu

13. travnja 2020.
Komentari isključeni
3.091 Pregleda

Grad Samobor će koncem ovog mjeseca na još jednoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati elektroničkim putem, rebalansirati ovogodišnji progračun. Na taj način će u njega biti ugrađen paket mjera za oporavak samoborskog gospodarstva mimo onih državnih. Uz 4 tisuće kuna državnih potpora za poslodavce po zaposleniku, kojima je bio onemogućen rad u ovim uvjetima, ali su zadržali zaposlene, Grad Samobor bi mogao svakom poslodavcu vratiti razliku iznad 4 tisuće kuna koliko je on, koristeći državne mjere potpore, više isplatio zaposleniku iz svojih izvora, a sve temeljem isplatnih lista. Kriteriji za to su u izradi – rekao nam je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Smanjit će se, uz ostale, i stavka za plaće svima koji su vezani uz proračunska sredstva, a to su gradska uprava, gradska trgovačka društva i sve gradske ustanove. Planirano je i ukidanje poreza na potrošnju za ugostitelje koji iznosi 3 posto, a prenamijenit će se i veći dio planiranog gradskog novca za programe sporta, kulture, znanosti i obrazovanja koji se nisu održali ili se ne budu mogli održati. Sve to, a i više od toga, bit će preusmjereno za oporavak samoborskog gospodarstva.

Naravno, puno će toga ovisiti i o nastavku ponjenja gradskog proračuna s obzirom na to da bi se značajnije mogao smanjiti i najizdašniji gradski prihod, a to je onaj od poreza na dohodak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.