Veliki tjedan u samoborskoj župi

7. travnja 2020.
Komentari isključeni
1.122 Pregleda

Nedjeljom Muke Gospodnje, odnosno Cvjetnicom, vjernici su prije dva dana ušli u Sveti ili Veliki tjedan – posebne dane u kojima se razmatra otajstvo Kristove muke, a s molitvom i obredima Svetog trodnevlja priprema za svetkovinu Uskrsa.

Ove godine ta će priprema izgledati podosta drugačije jer će se obredi Svetoga trodnevlja kao i Uskrsa slaviti bez vjernika – poručuje samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik, sa svojim suradnicima, župnim vikarom, velečasnim Kristijanom Tušekom i đakonom Petrom Galekovićem. -Ipak, iako u nemogućnosti da sudjelujete u liturgiji u crkvi, pozvani ste sudjelovati molitvom u svome domu te se na taj način zajedno povezati sa svećenicima koji će moliti za sve vas i s vama – navodi prečasni Ivica Cik.

Vezano uz običaj da se na Uskrs blagoslivlje uskrsna hrana, ove godine radi nemogućnosti zajedničkog blagoslova po kapelicama i crkvama, nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, odredio je da hranu u obitelji može blagosloviti otac ili majka obitelji, to jest to vjernici mogu učiniti sami. Nakon molitve Očenaša predmolitelj u obitelji izmolit će molitvu blagoslova hrane koja će se moći pronaći u samoborskoj župnoj crkvi na stoliću za tisak, na oglasnim pločama te na web i facebook stranici župe.

-Sigurno je da Veliki tjedan koji je pred nama slavimo na neobičan način, no ipak, valja iskoristiti darovano vrijeme kako bismo se duhovno pripremili za veliku radost Uskrsa te kako bi i u tišini naših gradova odjeknula ta radost Kristova uskrsnuća, kako poziva i papa Franjo. Naša će crkva biti prazna za vrijeme liturgije Svetog trodnevlja i Uskrsa, nedostajat će prisutnost vjernika kao i u svim ovim proteklim danima, no upravo ovi osjećaji pozivaju na još usrdniju molitvu u kojoj ćemo svakoga od vas stavljati pred Gospodina zazivajući Njegov blagoslov na vas i vaše obitelji te zahvaljivanje Gospodinu za vas i s vama osobito na velikoj ljubavi koju nam je iskazao u Euharistiji, Križu i Uskrsnuću – ističu svećenici župe Svete Anastazije mučenice uz poruku: Neka vam je svima blagoslovljen Veliki tjedan i uspješna priprema za nadolazeći Uskrs.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.