Samoborski OPG-ovci od sutra na trgu kod pošte

6. travnja 2020.
Komentari isključeni
954 Pregleda

Za sve lokalne proizvođače poljoprivrednih proizvoda, Grad Samobor je pokrenuo novu online platformu KUPUJMO SAMOBORSKO, a trenutno se na trgu ispred glavne samoborske pošte slaže i desetak gradskih kućica koje se, inače, koriste za prigodnu prodaju prigodom gradskih manifestacija. Od sutra, utorak, 7. travnja, njih će moći koristiti samoborski OPG-ovi za prodaju svojih proizvoda na otvorenom, a sve u skladu s propisanim higijenskim mjerama.

Grad Samobor donio je među prvima odluku o oslobađanju od plaćanja zakupnine gradskih prostora, a sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti ili su u zakupu javnih površina na području grada, oslobođene su plaćanja komunalne naknade. Obustavljena je i naplata odvoza miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada za sve pravne i fizičke osobe koje trenutno nisu u mogućnosti obavljati svoju djelatnost. Grad je također oslobodio i sve roditelje plaćanja usluga gradskih dječjih vrtića, školske prehrane i produženog boravka. Dječji vrtići kojima su osnivači privatne osobe zadržali su pravo na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja programa uz uvjet da zadrže isti broj zaposlenih koji su imali i prije nastupanja mjera obustave rada. Produžen je i rok za isplatu gradskih uskrsnica.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak najavio je i rezove svih gradskih troškova koji nisu nužni za nastavak normalnog poslovanja, a kako bi se održala likvidnost gradskog proračuna. Također je u pripremi paket mjera za oporavak samoborskog gospodarstva mimo onih državnih. Izvor sredstava, naglasio je, sigurno će biti smanjenje plaća svima koji su vezani uz proračunska sredstva, a to su gradska uprava, Komunalac, Odvodnja, sve ustanove vezane uz gradski proračun, ali i sve naknade vezane uz upravna vijeća, odbore, nadzorne odbore i Gradsko vijeće, ali po načelu da se plaće u iznosu do 5 tisuća kuna neće dirati, a iznad toga računat će se po načelu recipročnog povećanja postotka vezanog uz visinu plaća. Jedna od mjera bit će ukidanje poreza na potrošnju za ugostitelje koji sada iznosi 3 posto. Sav gradski novac vezan za programe iz sporta, kulture, znanosti i obrazovanja za koji su planirana sredstva, a nije se održao, niti će se održati, bit će preusmjeren za oporavak samoborskog gospodarstva.

Od 16. ožujka gradske ustanove, Gradska knjižnica, Samoborski muzej i Pučko otvoreno učilište, zatvorila su svoja vrata za korisnike, no nisu prestala s radom. Pučko učilište tako je osiguralo da svi građani imaju online pristup kulturnim sadržajima i edukacijama, Samoborski muzej nudi virtualni obilazak, a Gradska knjižnica Samobor na zahtjev korisnika skenira književnu građu koja je Samoborcima potrebna na izradu stručnih radova, a produžili su i rok za sve već posuđene knjige.

Za pohvalu je, kako kaže načelnik Stožera Civilne zaštite grada Samobora Željko Stanec i besprijekorna suradnja gradonačelnika, službenika gradske uprave, Stožera Civilne zaštite, djelatnika svih gradskih ustanova, Komunalca, dobrovoljnih vatrogasnih društva, djelatnika Policijske postaje Samobor, Gradskog društva Crvenog križa, ravnatelja Doma zdravlja Samobor, svih volontera i građana grada. Uz takvu suradnju, dodao je Stanec, svima je lakše odraditi svoj dio posla.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.