Najnovije

Ništa od hitne sjednice samoborskog Gradskog vijeća

1. travnja 2020.
Komentari isključeni
580 Pregleda

Oporbeni vijećnici u samoborskom Gradskom vijeću Ivan Kaselj, Svebor Labura i Lovro Mihelić iz HDZ-a, Matilda Labaš Purić iz Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić 365, te nezavisni vijećnici Irena Franceković i Vladimir Skendrović zatražili su da se hitno sazove sjednica Gradskog vijeća elektronskim putem, a zbog novonastale situacije.

Predložili su 3 točke dnevnog reda, a to su stanje izvršenja proračuna i raspoloživosti sredstava na dan 31. ožujka, prijedlog da se vijećnici odreknu svog honorara na rok od minimalno tri mjeseca te da se donesu mjere za održavanje svih radnih mjesta temeljem prijedloga i provedene rasprave na samoj sjednici.

Na naš upit hoće li biti hitno sazvana hitna sjednica, predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić nam je rekao kako neće, jer je cilj gradske uprave u ovim posebnim okolnostima donijeti sveobuhvatne mjere za pomoć gospodarstvu, a nakon što se sagleda čitava situacija, kao i razmotre Vladine mjere, jer kaže Šoić, bilo bi smiješno zbog svakog pojedinačnog prijedloga sazivati sjednicu vijeća.

“Određene mjere smo već donijeli, a bit će ih još, jer čitav niz mjera razmatramo i vršimo određene procjene o tome što će sve biti realno ostvarivo” – kazao je Šoić.

Što se tiče odricanja vijećničke naknade kazao je kako to i sada može učiniti svaki vijećnik koji želi, a već je to učinio vijećnik Damir Skok. Što se tiče stanja izvršenja proračuna i raspoloživosti sredstava na dan 31. ožujka, Šoić je rekao kako je proračun za sada likvidan te da će se kroz naredno razdoblje vidjeti kako će se čitava situacija odraziti na punjenje proračuna, a i Vlada je u obzir uzela da pojedini gradovi i općine neće moći izvršavati svoj redovite obaveze pa će i tu biti određenih pomoći. No, kako je rekao Šoić, kad se sagledaju sve mjere i mogućnosti onda će biti sazvana sjednica Vijeća i to će biti prilika za razmatranje svih prijedloga i donošenje najboljih mjera za pomoć gospodarstvu.

Podsjetit ćemo još jednom na mjere koje je Grad Samobor donio, a kako bi pomogao gospodarstvenicima: pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti oslobođene su plaćanja komunalne naknade u cijelosti za vrijeme trajanja obustave rada, također ne moraju plaćati ni zakupninu, ako su u zakupu javnih površina na području grada. Gradonačelnik Krešo Beljak, gostujući u ” Tribini gradonačelnika”, 26. OŽUJKA, naglasio je kako će spas samoborskog gospodarstva biti prioritet gradske uprave u ovoj godini. Više poslušajte na linku: TRIBINA GRADONAČELNIKA

I Komunalac je oslobodio sve koji nisu u mogućnosti obavljati svoju djelatnost plaćanja zakupa prostora, ali i plaćanja odvoza otpada.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.