Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Poštujmo preporuke!

28. ožujka 2020.
Komentari isključeni
698 Pregleda

BROJ OBOLJELIH

Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 635 osoba zaraženih koronavirusom, a 45 osoba je ozdravilo. Dosad su četiri osobe preminule, a sve su starije životne dobi.

Od danas su sve pozitivne osobe Zagrebačke županije pribrojene u broj pozitivno testiranih u Gradu Zagrebu – navode na službenoj stranici Vlade za točne i pravodoben informacije o koronavirusu. Zašto je to tako nisu obrazložili.

Načelnik samoborskog Stožera Željko Stanec nam je rekao kako su u Samoboru zaražene dvije osobe. Podatke za Svetu Nedelju – kaže Stanec ne želim iznositi niti u to ulaziti. Pratimo upute Nacionalnog stožera i našim ćemo građanima i dalje davati isključivo provjerene podatke o oboljelima u Samoboru – zaključio je Željko Stanec te najavio kako će u ponedjeljak krenuti dezinfekcija javnih površina u Samoboru.

Građani se i dalje pozivaju da se pridržavaju mjera ograničavanja širenja korona virusa: održavanje osobne higijene, a prije svega redovito pranje ruku te držanje fizičke udaljenosti od dva metra u zatvorenim prostorima, a metar na otvorenom uz što manje nepotrebnih izlazaka.

DOM ZDRAVLJA

Iz Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru obavještavaju da je od danas prilaz ambulanti posebnog dežurstva kod pedijatrije, odnosno sa stražnje strane Doma zdravlja. Tako će prilaz ambulanti posebnog dežurstva biti odvojen od prilaza COVID-19 ambulanti. Dakle ambulanta posebnog dežurstva je na istom mjestu samo je prilaz sa stražnje stane Doma zdravlja. Iz Doma zdravlja još jednom mole sve pacijente da obavezno nazovu liječnike obiteljske medicine prije dolaska u Dom zdravlja u Samoboru.

RAD TRGOVINA U ZATOVRENOM DIJELU TRŽNICE

Nakon najave Nacionalnog stožera civilne zaštite kako će se dopustiti rad određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica da bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana te pomoglo hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji od danas su otvorene trgovine na samoborskoj tržnici koje su u zatvorenom prostoru i to uz pridržavanje svih propisanih mjera o međusobnoj udaljenosti kupaca i ostalih higijenskih uvjeta. Prodaja na štandovima i dalje nije dozvoljena, a i sajmište također ostaje zatvoreno.

Popis samoborskih OPG-ovaca koji svoje proizvode prodaju na kućnom pragu ili ih dostavljaju potražite na službenoj internet stranici Grada Samobora: www.samobor.hr.
Pozivaju se svi poljoprivredni proizvođači sa samoborskog područja čiji podaci nisu navedeni da na e-mail: info@samobor.hr dostave tražene podatke.

CRVENI KRIŽ

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Samobor redovito svakodnevno osobama u samoizolaciji i pripadnicima rizičnih skupina dostavljaju neophodne namirnice i lijekove. Volontera je oko 50 -ero, svi su educirani kako zaštiti sebe i druge, a građani u potrebi mogu se javiti na broj 33 61 681 od ponedjeljka do petka od 7.30 do 15 sati i 30 minuta. Pojavile su se osobe koje koriste trenutnu situaciju i lažno se predstavljaju kao djelatnici Crvenog križa te traže novac za usluge koje nude, stoga iz Crvenog križa ističu kako djelatnici Crvenog križa uvijek na sebi imaju prepoznatljive crvene prsluke ili jakne Crvenog križa i nikada ne dolaze bez prethodne najave te ne uzimaju novac za uslugu dostave hrane ili lijekova.

POLICIJA

Samoborska policija i dalje nadzire poštuju li građani odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez adekvatne propusnice. Nadzor u Samoboru policija vrši selektivno i to na nekoliko stalnih lokacija te više povremenih kontrolnih punktova. Građane se moli da na put u druge gradove i općine ne kreću bez propusnice jer će biti vraćeni na svoje polazište ili čak i sankcionirani u skladu sa zakonskim odredbama. Isto se odnosi i na pridržavanje mjera samoizolacije čije kršenje također kontrolira policija.

OPHODNJA VATROGASACA

Po nalogu Stožera Civilne zaštite Grada Samobora, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladen Žitković zapovijedio je zapovjednicima DVD-a Samobor i DVD-a Galgovo da su dužni i danas do 17 sati provoditi dežurstvo-ophodnju na ulaznim pravcima u grad Samobor.
Ophodnju – dežurstvo vatrogasci su dužni provoditi na lokalnim prometnicama gdje se ulazi na područje Grada Samobora, i to članovi DVD-a Samobor na lokaciji Domaslovec, a članovi DVD-a Galgovo na lokaciji Drežnik Podokićki
Zadaća je vatrogasaca upućivati građane na samozaštitno ponašanje i sprečavanje širenja virusa COVID-19 te ih upozoravati na pridržavanje mjera ograničenja kretanja i zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Vatrogasci ne smiju raspravljati sa zatečenim građanima i građanima koji prolaze prometnicama, nego u slučaju potrebe obavještavaju Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, koji će potom bude li nužno obavijestiti policiju.

Prilikom dežurstva – ophodnje vatrogasci koriste službena vatrogasna vozila, moraju biti u službenim radnim odorama i s vidno istaknutim obilježjima vatrogasne organizacije te se moraju pridržavati svih propisanih zaštitnih mjera.

PRIJEVOZ

Izvanredni međugradski autobusni prijevoz osiguran je samo za zdravstveno osoblje i policijske službenike i to odlukom Nacionalnog stožera u 5:20 i u 17:20 od Samobora do Črnomerca i to preko Brezja, Rakitja i Podsuseda. Dva će polaska istom trasom ići s Črnomerca do Samobora u 8 i u 20 sati.
Stožer Civilne zaštite grada Samobora osigurao je pak autobusni prijevoz do Podsuseda za zdravstvene djelatnike koji posjeduju zdravstvene iskaznice i propusnice poslodavca te službene osobe policije, vojske i vatrogasaca. Polasci iz Samobora su u 5.30, 11.30 i 17 sati i 30 minuta, a iz Podsuseda u 8, 15 i 21 sat.U slučaju potrebe vozni red će se prilagoditi korisnicima u dolazećim danima, a vozni red isti je i za dane vikenda.

IZDAVANJE PROPUSNICA

Iz samoborskog Stožera mole građane da ne traže propusnice ako im nisu neophodne. Ističemo da gradski Stožer izdaje samo propusnice zbog vitalnih obiteljskih razloga. Gradski stožer propusnice izdaje e-mailom, odnosno u iznimnim situacijama kada građani nemaju pristup internetu, na porti Grada Samobora, na Trgu kralja Tomislava 5, svakog radnog dana u vremenu od 09:00 do 11:00 sati.
Iz Stožera mole da zahtjev preuzmete na web stranicama Grada Samobora te da ga ispunjenog pošaljete na e-mail: stozercz@samobor.hr, kako bi se ubrzao proces izdavanja propusnica. Ukoliko osobno dolazite po propusnicu unaprijed pripremite osobne podatke i OIB tražitelja, dokaze o navedenom razlogu te potpisanu izjavu kojom se potvrđuje istinitost podataka.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.