PRIDRŽAVAJMO SE MJERA!

24. ožujka 2020.
Komentari isključeni
451 Pregleda

COVID -19

“U Hrvatskoj je 46 novih zaraženih osoba koronavirusom pa je ukupna brojka oboljelih 361. Dosad je obavljeno ukupno 3.013 testiranja. Prosječna dob oboljelih je 49 godina, a 56% oboljenih su muškarci, a 44% žene. 6 osoba je na mehaničkoj ventilaciji i njihovo je stanje stabilno. Zdravstveni sustav adekvatno odgovara svim ovim izazovima” – rekao je ministar zdravstva Vili Broš na jutrošnjoj pressici Nacionalnog Stožera civilne zaštite. Najviše zaraženih je u Gradu Zagrebu (163), a u Zagrebačkoj županiji je troje oboljelih. Glavna poruka Nacionalnog stožera i dalje je da se svi građani trebaju držati propisanih mjera, jer to je jedini način da se spriječi širenje virusa.

PROPUSNICE I PUTOVANJE UNUTAR I IZVAN SAMOBORA

Stožer Civilne zaštite grada Samobora izdaje propusnice samo onim građanima kojima su potrebne iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijima, ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Zahtjev za propusnicu podnosi se e-mailom na adresu: stozercz@samobor.hr”.

Ukoliko budu odobrene propusnice će biti ovjerene potpisom nadležne osobe i pečatom, te skenirane vraćene na mail adresu tražitelja. Na takav način slanja propusnica u Stožeru su se odlučili kako bi smanjili potencijalno veće okupljanje ljudi na porti Gradske uprave, i ubrzali uručenje odobrenih propusnica. Za ostale potrebe poput putovanja na posao iz jednog grada u drugi propusnice daje poslodavac.

Migracija je moguća i u slučaju da trebate hitnu pomoć, a propusnice izdaju liječnici obiteljske medicine.

Zbog brojnih upita naših građana ističemo da su migracije iz samoborskih okolnih naselja u sam grad Samobor dozvoljene. Ne može se putovati iz grada u grad, a policija na više lokacija kontrolira imaju li oni koji putuju valjane propusnice.
Neki od nadzornih punktova na kojima će biti policija su Bobovica, Podsusedski most, Jankomirski most i Kalinovica – rekli su nam iz samoborske policije. “Molimo građane da poštuju Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj” – poručuju iz Policijske postaje Samobor.


SVETA NEDELJA – PROPUSNICE

Stožer civilne zaštite grada Svete Nedelje također izdaje propusnice za odlazak i povratak s mjesta prebivališta iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Za izdavanje propusnice potrebno je najaviti se telefonski na brojeve 099 85 17 960 ili 099 58 27 501 svakim radnim danom od 9 do 15 sati te propusnicu preuzeti nakon telefonske najave i u dogovoru sa službenikom na adresi Gradske uprave Grada Svete Nedelje, Trg Ante Starčevića 5, Sveta Nedelja. U ostale svrhe propusnice izdaju poslodavci ili liječnici što je propisano odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

HITNA POMOĆ
Obavještavaju se stanovnici Zagrebačke županije da ukoliko
zovu hitnu pomoć s FIKSNOG telefona da nazovu 194 ili 6223 045. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045.

Pridržavanje svih objavljenih mjera i odluka najvažnije je za ograničenje širenja zaraze korona virusom pa ćemo ponoviti da se to prvenstveno odnosi na ostanak kod kuće, redovito pranje ruku, socijalnu distanciranost u zatvorenom i otvorenom prostoru. Svi koji sumnjaju na infekciju koronavirusom prvo trebaju nazvati svoje liječnike opće prakse, a svi koji su u samoizolaciji strogo se trebaju pridržavati propisanih mjera. Građani se mole da se pridržavaju i uputa vezanih za boravak u zatvorenom prostoru, a što to sve podrazumijeva pročitajte OVDJE!

RAD TRGOVINA I LJEKARNI

Radi zaštite djelatnika u trgovinama kojima je rad dopušten, a zbog mogućnosti preraspodjele djelatnika i učinkovitog upravljanja ljudskim resusrima, sve trgovine nužnim potrepštinama u zemlji rade od 8 do 17 sati. Ljekarne također rade od 8 do 17 sati, a dežurne i dalje od 0-24. Poštanski uredi rade od 8 do 17 sati.

Obustavljen je do daljnjeg rad svih tržnica i svih objekata koji u sastavu tržnica obavljaju druge djelatnosti.


POMOĆ – CRVENI KRIŽ

Hrvatski Crveni križ i dalje je na usluzi starijima i nemoćnima s dostavom hrane i lijekova, kao i osobama koje su u samoizolaciji. Trebate li pomoć Gradskog društva Crvenog križa Samobor nazovite broj 33 61 681 i to u vremenu od 7:30 do 15.30 sati.
Telefonska linija Crvenog križa za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni otvorena je 24 sata dnevno, a broj za građane s područja Zagrebačke županije je 099 470 2460.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.