Značajan rast broja oboljelih pojačava sigurnosne mjere

21. ožujka 2020.
Komentari isključeni
1.461 Pregleda

U posljednja 24 sata broj oboljelih od koronavirusa povećan je za 78 bolesnika što je ukupno 206 oboljelih, 49 osoba više u odnosu na današnje jutro – rečeno je na upravo završenoj poslijepodnevnoj konferenciji za novinare Nacionalng stožera civilne zaštite. -U kratkom vremenu ušli smo u fazu izrazito uzlazne putanje širenja zaraze – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da je oko 2100 osoba testirano, a za 14 134 osobe određena je mjera samoizolacije. Beroš je ponovio da dio građana ni dalje ne poštuje samoizolaciju. -Poželjno je biti vani, ali ne u socijalnom kontaktu – naglasio je ministar Beroš.

Epidemiolog Bernard Kaić je objasnio da u samoizolaciju moraju ići oni koji su kontaktirali nekog oboljelog i osobe koje dolaze iz rizičnih država. No, rekao je da su ljudi u samoizolaciji i dalje zdravi dok ne pokažu simptome zaraze.

-Nema novih bolesnika na respiratorima, osim postojeća tri – istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, ali je dodala da ima “kandidata” za respirator. Ponovno je zamolila sve koji osjete simptome da ne idu odmah u zaraznu bolnicu već da se jave u svoje domove zdravlja. Zahvalila je medijima što dobro prenose upute s press konferencija te svim brojnim malim i velikim donatorima Klinike dr. Fran Mihaljević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ukazao je na činjenicu da je 78 novooboljelih trećina od dosdadašnjeg ukupnog broja kojima je potvrđena zaraza. Među oboljelima je i 12 liječnika. -Koliko će ta putanja nastaviti rasti ovisit će o ponašanju građana – upozorio je Capak te zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i svima koji su angažirani u ovoj kriznoj situaciji.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović upozorio je sve na najnoviju mjeru strogog ograničenja kretanja javnim površinama i zadržavanja na njima na što policija već sada zvučnim i svjetlosnim signalima upozorava građane štiteći ne samo javni red i mir, već i njihovo zdravlje. -Ne bude li to pomoglo, primijenit će se i novčane kazne u skladu sa zakonom i ovlastima policije – dodao je Božinović. Još je rekao da će se policija obračunati s onima koji preko društvenih mreža šire lažne inofrmacije, a istaknuo je i primjer 6 ili 8 kafića u Zagrebu koji su još danas radili dok ih inspekcija nije zatvorila.

Davor Božinović je na novinarsko pitanje o obustavi javnog prijevoza rekao da će se vidjeti koje su to nužne djelatnosti, odnosno djelatnici u zdravstvenim službama i drugim službama koje trebaju raditi, uključujući i novinare, a koje bi trebale dobiti posebne iskaznice civilne zaštite za korištenje prijevoza koji bi samo za njih, nakon dezinfekcije autobusa, trebao biti organiziran. Drugima neće biti dopušten ulazak u autobuse – zaključio je Božinović.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.