Najbolja obrana od koronavirusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta !

20. ožujka 2020.
Komentari isključeni
202 Pregleda

“U Hrvatskoj je potvrđeno 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je trenutni ukupni broj oboljelih 113” rekao je u 9 sati na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš dodavši kako je prosječna starosna dob oboljelih 42, 56 godina. “Klinička slika kod najvećeg broja oboljelih u Hrvatskoj je dobra, kod jedne je osobe došlo do pogoršanja pa je na respiratoru, ali je stabilno” – rekao je ministar Beroš.

Naglasio je kako je najvažnija mjera za sprječavanje širenja virusa pridržavanje danih mjera i uputa, jer prema podacima koje su dobili iz Italije tamo se čak 40% ljudi nije pridržavalo odrađenih mjera, a da je to najvažnije upozoravaju i Kinezi” – naglasio je ministar Beroš.

Da je najvažnije smanjiti socijalne kontakte naglasila je i dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. “Klinički i infrastrukturalno pripremamo se za teže slučajeve, a izbjeći ćemo ih ako spriječimo širenje virusa među rizičnom populacijom. U tome ćemo uspjeti ako se budemo dogovorno ponašali i pridržavali danih uputa “– kazala je dr. Markotić.

Obavljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 11 liječnika. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača.

Kako bi se smanjili socijalni kontakti donijet će se nove mjere, a vezane za okupljanje u parkovima, kao i drugim mjestima – najavio je ministar Božinović. Potvrdio je da se promet roba odvija nemetano te je apelirao na građane da ostanu doma, osim ako ne moraju na posao, ali uz pridržavanje svih potrebnih mjera. Aktivirani će biti dijelovi Stožera na lokanoj i regionalnoj razini, a kako bi pojačano kontrolirali provedbu mjera, a zbog toga će i policija češće patrolirati na odrađenim mjestima – najavio je ministar Božinović.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta – glavna je uputa za sve građane!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.