Strože mjere u borbi protiv koronavirusa

19. ožujka 2020.
Komentari isključeni
475 Pregleda

U Hrvatskoj su ukupno 102 zaražene osobe koronavirusom. Tijekom noći je potvrđeno da je osoba preminula jučer u Istri imala koronavirus. Ukupno je oboljelo i 9 zdravstvenih radnika. Ozdravilo je 5 osoba, obavljena su 1264 testiranja, više od 12 519 osoba je u samoizolaciji, prati se 760 kontakata, 79 osoba je u karanteni te 18 vozača – najnoviji su današnji podaci s Vladine stranice za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Ativiran je telefonski broj 113, koji će biti u funkciji 24 sata dnevno, a na kojemu se mogu dobiti sve informacije o novom koronavirusu.

Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi. Otvorio je i telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a svi brojevi nalaze se na stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Na temelju sugestija i mišljenja struke od ponoći je, odlukom nacionalnog Stožera Civilne zaštite, na snagu stupio cijeli set novih strožih mjera koje su usmjerene na socijalno distanciranje, odnosno kontakte koji u zatvorenom prostoru moraju biti na udaljenosti od 2 metra, a na otvorenom 1 metar.

Obustavljen je tako rad mnogih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice. Ne rade ugostitelji svih kategorija uz iznimku kategorija pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Obustavljen je i rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarni, benzinskih crpki, pekarnica, specijaliziranih trgovina za prodaju ortopedskih pomagala, dječje opreme, prodaje hrane za životinje, a u trgovinama koje će funkcionirati trgovci su dužni osigurati da se ne stvaraju gužve.

Do daljnjega neće raditi ni sve uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima poput frizerskih i kozmetičkih salona, pedikure, masaže i sličnog, a obustavljen je i rad teretana, fitness i sportskih centara te rekreacijskih centara kao i vjerska okupljanja i obredi.

Radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske, donesena je i odluka kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava i prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza i koja je na snazi od danas, pa sljedećih 30 dana.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus, kao i sve propisane mjere, mogu se pronaći na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.