Potvrđeno novih 12 oboljelih od koronavirusa

18. ožujka 2020.
Komentari isključeni
524 Pregleda

Potvrđeno je novih 12 oboljelih od koronavirusa pa je trenutna brojka zaraženih u Hrvatskoj 81 – rekao je na jutrošnjoj pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Vili Beroš. Napravljeno je 1205 testiranja, a pod mjerama samoizolacije je preko 10 000 osoba.

Zdravstveni sustav se reorganizira i za sada sve dobro funkcionira – poručio je ministar Beroš te naglasio da svim osobama koje imaju druge tegobe, a ne sumnjaju na koronu, ostale zdravstvene ustanove pružaju adekvatnu pomoć i nije upitno liječenje kroničnih stanja. Ministar Beroš zahvalio je i privatnom zdravstvenom sektoru koji se stavio na raspolaganje te pokazao senzibilitet. Građanima su na raspolaganju i stručnjaci za mentalno zdravlje od 0 do 24 te se poduzima sve da se situacija i nadalje održi pod kontrolom – rekao je ministar Beroš.

Svi zaraženi su lakše oboljeli rekla je dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Djelatnici policije i Sanitarne inspekcije su na terenu, a utvrđeno je kako je preko stotinu osoba prekršilo mjere samoizolacije. “Otvoren je i broj 113 na kojem građani mogu dobiti sve informacije o koronavirusu, s time da broj 112 i dalje služi za žurne slučajeve – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Dodao je i kako su epidemiolozi trajno na terenu i poduzimaju sve potrebne mjere. Sve informacije mogu se na jednom mjestu pročitati i na web stranici KORONAVIRUS.HR.

Hrvatski Crveni križ pomaže starijima i nemoćnima s dostavom hrane i lijekova, kao i osobama koje su u samoizolaciji. Izdali su i upute kako sigurno pomagati drugima te su na svojim web stranicama objavili i brojeve telefona društava Crvenog križa za ljude u potrebi. Hrvatski Crveni i križ pokrenuo je i brojeve telefona za psihosocijalnu podršku. Ti brojevi telefona i upute za siguran način davanja i primanja pomoći drugima nalaze se također na web stranicama Hrvatskog crvenog križa.

“Akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa nastavit će se provoditi i dalje. Preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ali ne odnose se na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

Darivatelji krvi imat će nesmetan pristup akcijama za prikupljanje krvi, a same akcije će biti organizirane tako da se poštuje najviši higijenski standard, siguran razmak između darivatelja te da ne bude previše osoba u jednom prostoru. Postoji mogućnost da će se mijenjati lokacije darivanja krvi pa svatko tko se želi odazvati akciji, neka najprije provjeri sve potrebne detalje u najbližem društvu Crvenoga križa.Ekipe za prikupljanje krvi dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi. Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe” – objavljeno je na web stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Redovito pranje ruku kao i smanjenje društvenih kontakata – najvažnije su mjere kojih bi se građani trebali pridržavati, a obavezno je i da se osobe kojima je naložena samoizolacija strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa na gospodarstvo Vlada je predložila konkretne mjere koje bi Sabor danas trebao izglasati po hitnom postupku, a u sabornici su prihvaćene na samom početku Sjednice Izmjene Zakona o civilnoj zaštiti, a kako bi Nacionalni stožer civilne zaštite dobio veće ovlasti. Nove mjere vezane za zatvaranje kafića i drugih objekata uslužnih djelatnosti bit će dogovorene tijekom dana – rečeno je iz Stožera.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.