Krv za život – danas u Svetoj Nedelji

13. ožujka 2020.
Komentari isključeni
207 Pregleda

Novu akciju dobrovoljnog darivanja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Samobor priređuje danas. Akcija će se održati u Sportskom centru Sveta Nedelja, od 13 do 18 sati. Crveni križ poziva sve koji su u mogućnosti da se odazovu i na taj način pomognu u spašavanju nečijeg života.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Zbog toga je potrebno uvijek imati dovoljan broj darivatelja, a time i dovoljne količine krvnih pripravaka u pripremi kako bi se osiguralo brzo i kvalitetno liječenje bolesnika.

Transfuzijska služba svake zemlje prati epidemiološko stanje u zemlji, prati uvjete života darivatelja krvi i prema tim pokazateljima određuje kako i kojim testovima ispitivati krv darivatelja na prisutnost uzročnika zaraznih bolesti. Zbog toga svaka zemlja može biti sigurna samo u krv i krvne pripravke dobivene od darivatelja krvi u toj zemlji.

Darovana krv se ne smije odmah primijeniti u transfuzijskom liječenju bolesnika. Iz darovane krvi potrebno je pripraviti krvni pripravak. Obrada i priprava doze krvnog pripravka započinje odmah po dolasku doze krvi u laboratorije transfuzijske ustanove.

Iz tih i drugih srodnih razloga nema ni odgode ovakvih akcija.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.