O muškom i ženskom u hrvatskom jeziku

11. ožujka 2020.
Komentari isključeni
521 Pregleda

Tjedan Volim hrvatski, posvećen hrvatskom jeziku, koji se u samoborskoj knjižnici održava već pet godina, započeo je danas predavanjem o muškome i ženskome u hrvatskom jeziku. To je i naziv jednoga od projekata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji vode dvije znanstvene savjetnice: Lana Hudeček i Milica Mihaljević, koje su danas u Knjižnici govorile o cijelom nizu problema i zanimljivosti vezanih uz izricanje muško-ženskih odnosa u hrvatskome jeziku.

Važnost muško-ženskih odnosa u hrvatskome jeziku očita je i iz velikoga broja savjeta koji se odnose na taj problem i koji se gotovo svakodnevno traže. Objasnile su da se katkad muško-ženski odnosi ni ne mogu izraziti tvorbenim odnosom, na primjer medicinska sestra – medicinski tehničar. Iako postoji velik broj radova o mocijskoj tvorbi u hrvatskome jeziku, jezičarke Lana Hudeček i Milica Mihaljević smatraju da bi sva pojedinačna istraživanja trebalo sjediniti te izraditi jedinstveni portal i monografiju koji bi bili tijesno povezani s radom na Mrežniku, u kojemu je predviđeno posebno polje za muško-ženske parove, i s jezičnim savjetima, u kojima se već nalazi određeni broj savjeta koji se odnose na muško-ženske parove.

Danas se u Gradskoj knjižnici Samobor, između ostalog, moglo saznati kako zovemo mušku primalju i što je Mrežnik. Predavanju su se pridružili i maturanti Srednje strukovne škole Samobor sa svojom profesoricom hrvatskog jezika Vesnom Ratković i pokazali zanimanje za ovu temu.

Više informacija potražite na https://www.samobor.hr/knjiznica.

Draženka Robotić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.