Županijski stožer civilne zaštite preporučuje odgodu održavanja većih skupova

10. ožujka 2020.
Komentari isključeni
810 Pregleda

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije pozvao je organizatore većih skupova i okupljanja da obrate pozornost na preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske:

MJERE VEZANE ZA ODGODU ILI OGRANIČAVANJE ORGANIZIRANIH SKUPOVA:
1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi
2. Svi organizatori okupljanja (većih i manjih) dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:
Jasno istaknute sljedeće upute:
– https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf
– https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf
Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima.
Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt.
Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije.
Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić apelira na organizatore da svakako razmotre odgađanje skupova na kojima se predviđa više od 1000 ljudi. U slučaju da organizatori ipak žele održati skup obavezno se moraju javiti Županijskom stožeru minimalno 7 dana prije događanja na e-mail b.hercek@zagrebacka-zupanija.hr kako bi ishodili suglasnost Stožera i Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Skupovi i okupljanja na kojima se predviđa manje od 1000 ljudi ne moraju imati suglasnost Županijskog stožera, ali moraju ispuniti gore najviše higijenske standarde.

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (Lombardija, provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u gore navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Također, Županijski stožer Civilne zaštite apelira na stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i prostore hitne medicine već da prema gore navedenim uputama kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata. Dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije je 099 48 27 486.

Ujedno, pozivaju se svi stanovnike Zagrebačke županije da se pridržavaju navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici 
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/
Sve informacije vezane uz koronavirus pratite i na web stranicama https://civilna-zastita.gov.hr/

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.