Osnovana nova stranka Fokus!

7. ožujka 2020.
Komentari isključeni
909 Pregleda

U subotu  7.ožujka održana je u Zagrebu osnivačka skupština nove stranke FOKUS na kojoj je za predsjednika izabran Davor Nađi, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, za zamjenika predsjednika Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac, a za potpredsjednika stranke Dario Vrbaslija, predsjednik Gradskog vijeća Slatine.

Programsko djelovanje stranke FOKUS će biti usmjereno na smanjenje poreza i regulacija, smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji te na prilagodbu klimatskim promjenama. Prema tome, 4 ključne mjere koje će biti u fokusu djelovanja stranke su:

  1. Ukidanje poreza na dohodak
  2. Ukidanje poreza na reinvestiranu i zadržanu dobit, porez na isplaćenu dobit 15%
  3. Smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji za 20%
  4. Prilagodba klimatskim promjenama

Predsjednik stranke Davor Nađi je pojasnio smjer djelovanja i svaku od mjera: „FOKUS je stranka centra koja će zagovarati produktivnost u našem društvu, boriti se za smanjenje poreznog i regulatornog rasterećenja građana i poduzetnika te za manju državnu administraciju i pravovremenu prilagodbu klimatskim promjenama. S obzirom da je državni proračun u posljednje 4 godine narastao za 30-ak milijardi kuna, a prihodi od poreza na dohodak su se kretali uglavnom oko 12 milijardi kuna, onda je očito da se porez na dohodak već i moglo ukinuti da se htjelo. Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit bi zasigurno povećalo investicije i otvorilo nova, bolje plaćena radna mjesta. Smanjenje broja zaposlenih za 20% u državnoj administraciji kreiralo bi direktne uštede od oko 6 milijardi kuna uz dodatne uštede za građane i poduzetnike u vidu ukidanja nepotrebnih administrativnih procesa.“

„Smanjenje poreznog opterećenja i raznih parafiskalnih nameta nešto je za što sam se oduvijek zalagao, a to smo dokazali i kroz vođenje naše općine. Naš fokus biti će na rasterećenju gospodarstva, a što vjerujem dijelom može riješiti i demografske probleme Hrvatske. Kroz našu stranku, ali i kao član Odbora regija EU zalagat ću se za održiviji turizam kroz osiguravanje posebnih sredstava EU za naše gradove i općine. Na taj način želimo odgovoriti i na rastuće klimatske promjene, a pogotovo zaštititi od poplava našu obalu. Došlo je vrijeme u Hrvatskoj da mlada i obrazovana generacija političara pokaže da se država može i drugačije voditi.“ istaknuo je zamjenik predsjednika Ivan Gulam.

FOKUS je stranka političkog centra čiji je fokus borba za bolju Hrvatsku i koja donosi pozitivne promjene. U skladu s vizijama transparentnog vođenja i konkurentnog razvoja gradova i općina, mladi i poduzetni političari osnivaju novu političku stranku kako bi na jednom mjestu okupili ljude koji na taj način vide razvoj cijele Hrvatske.

Članovi stranke su čelnici gradova i općina, te poduzetnici s iskustvom i realiziranim uspješnim projektima koji su jamstvo da će stranka funkcionirati na zacrtan način u ostvarivanja ciljeva.

Potpredsjednik stranke FOKUS, Dario Vrbaslija istaknuo je :“Poreznim rasterećenjem, izgradnjom željeznice i sustava navodnjavanja mogu se stvoriti uvjeti za snažniji gospodarski razvoj cijele Slavonije i time podići broj radnih mjesta koja nisu vezana za državni sektor, a istovremeno podići i plaće. Treba naglasiti da jedino kroz veće plaće i više radnih mjesta možemo mlade zadržati u Slavoniji, a u takvim boljim uvjetima uz viši životni standard će se sigurno dio ljudi koji su otišli vratiti.“

U Upravni odbor stranke izabrani su Dario Zurovec (gradonačelnik Svete Nedelje), Hrvoje Košćec (gradonačelnik Sv. Ivana Zeline), Nenad Panian (gradonačelnik Dugog Sela), Marko Magdić (načelnik općine Križ), Mario Budišćak (poduzetnik i glazbenik iz Klinča Sela), Darko Zver (poduzetnik iz Čakovca), te Gabrijel Deak (potpredsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje).

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.