Zastupljenosti žena u gradskim strukturama Samobora

6. ožujka 2020.
Komentari isključeni
243 Pregleda

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog se dana podsjećamo na snagu, hrabrost, odlučnost i inicijativu žena koje su imale važnu ulogu kroz povijest. Dan je to kada se poziva na promjene koje će još više osnažiti ženska prava i kada bismo svi morali slaviti socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena, a nastao je iz brojnih aktivističkih i radničkih pokreta početkom dvadesetog stoljeća u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi.

“Uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca temelj je promicanja jednakosti spolova i razvoja društva u cjelini, a grad Samobor zaista se može pohvaliti ne samo postotnim udjelom zaposlenih u Gradskoj upravi već i brojem žena na rukovodećim pozicijama.” – kaže je gradonačelnik Krešo Beljak.

Ususret 110. Međunarodnom danu žena koji se obilježava nadolazeće nedjelje u iz Grada su poslali kratki pregled zastupljenosti žena u gradskim strukturama. Iz tog se pregleda da zaključiti da je u Gradskoj upravi 55% zaposlenica, a među njima je jedna zamjenica gradonačelnika, jedna namještenica, četiri voditeljice referada te jedna pročelnica od ukupno šest pročelnika Upravnih odjela. U Gradskom vijeću koje broji 24 člana, jedna je potpredsjednica Vijeća te 6 vijećnica. Većinu mjesnih odbora vode muškarci. Od ukupno 44 mjesna odbora, na čelu 8 su žene dok svih 8 gradskih četvrti vode muškarci. U Gradu Samoboru je i 5 direktorica i voditeljica javnih ustanova te 5 ravnateljica ustanova za odgoj i obrazovanje.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.