Najnovije
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)
Slavimo Dan hrvatske pobjede… (5. kolovoza 2020. 10:04)
Priča o aktualnim gradskim gradilištima (4. kolovoza 2020. 16:36)
Spomen na dan ponosa i slave (4. kolovoza 2020. 10:56)
Zamjenski termin odvoza komunalnog otpada (4. kolovoza 2020. 08:38)
Poginuo pješak na “betonki” (3. kolovoza 2020. 14:29)

Postojanost u druženju s glinom

4. ožujka 2020.
Komentari isključeni
1.239 Pregleda

Inspiracija, izazov i ljepota druženja s glinom godinama već postojano ispunjava mnoge naše sugrađane okupljene oko “tete” keramičarke Gizele Kovačić Ulle donoseći im radost života i osobnu satisfakciju. Podijelili su taj osjećaj večeras s mnoštvom okupljenih na otvorenju još jedne izložbe keramičarskih uradaka u maloj dvorani Galerije Prica gdje je 15 autora različitim pristupom modeliranju gline stvorilo dojmljive uratke. U njima se vide sva njihova kreativnost, nenametljiva jednostavnost, umjetnička sloboda i zanatska savršenost.

-Keramičari nas ovom izložbom uvode u svoj svijet stvaranja, ali nam još poručuju da je važno izražavati kreativnost koja nas obogaćuje i ispunjava naše živote. I možda je ova izložba poticaj za ljepšu i skladniju sutrašnjicu u kojoj će mnogima biti jasno da su bogatstvo i ljepota – duhovne kategorije – rekla je na otvorenju Gizela Kovačić Ulle. Uvodno je sve podsjetila na prethodne izložbe o kojima svjedoče plakati postavljeni na ovoj, te na proteklih 25 godina djelovanja Keramičarske radionice koja je osnovana u studenom 1994. godine pri Dječjem vrtiću Izvor u Samoboru gdje je djelovala sve do 2016. godine okupljajući djecu i odrasle. Nakon toga oni su svoj kreativni rad s glinom nastavili unutar Udruge za edukaciju i oblikovanje gline Samoborska keramičarska radionica SAMKERAD.

-Članovi Udruge imaju iza sebe mnogo skupnih izložbi radova u okviru javnih prezentacija radionice, godišnjih tematskih izložbi, sudjelovanja na sajmovima Grada Samobora te suradnju s Udrugom likovnih umjetnika Samobora. Neki su sudjelovali na međunarodnim izložbama keramike, gdje su i nagrađeni, a neki su ostvarili i samostalne izložbe. Deset članova Udruge ove godine sudjeluje u projektu EPK Rijeka 2020. Keramičke pločice iz cijelog svijeta u organizaciji Udruge Vali iz Kostrene doniravši po jednu oslikanu pločicu – pohvalila se Gizela Kovačić Ulle.

Na ovoj drugoj samostalnoj izložbi pod okriljem Udruge izlažu Ljiljana Lonjak Bašić, Arnalda Bulva, Ivana Nina Borčić, Biserka Fay, Dobrinka Kovačić, Gizela Kovačić Ulle, Borna Lindić, Ida Mrzak, Lana Novosel, Suzana Olivari, Jasmina Pecotić, Helen Ružić, Irena Šepl, Martina Štengl Šoić i Aleksandra Treppo Vukošić.

I njih i njihove goste na otvorenju su pozdravili kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Miran Šoić je rekao kako mu je posebno drago što imamo priliku, uz brojnije izložbe slika, vidjeti i jednu ovakvu, s umjetničkim predmetima od gline. -Vjerujem da će naši sugrađani pri posjetu ovoj izložbi sa zadovoljstvom pogledati čime se sve i kako bave naši samoborski umjetnici – dodao je Šoić. -Ovo je lijepa umjetnost – primijetio je Hrvoje Frankić i naglasio kako je velika sreća i čast kad netko može iskreno reći da je zadovoljan s onim što je napravio, ali je još veća sreća i čast kad s ovakvim članovima ponosna može biti predsjednica udruge SAMKERAD – istaknuo je Frankić. Uz čestitke autorima Hrvoje Frankić je izložbu proglasio otvorenom.

Svi zainteresirani mogu je pogledati do 15. ožujka, a svi okupljeni na otvorenju mogli su dodatno uživati u nastupu Vokalnog ansambla Samoborke pod vodstvom Marija Kambića.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.