Mala škola razgovora i govorništva za djecu stiže u Samobor

4. ožujka 2020.
Komentari isključeni
407 Pregleda

Mala škola razgovora i govorništva za djecu i mlade predstavljena je jučer u Centru za mlade Bunkeru. Na poziv Udruge SURLA školu je predstavila Tena Žganec, magistra fonetike i kroatistike iz Govorničke akademije Demosten. Pojasnila je koja je svrhe ove škole i kako je zamišljena.

“Mala škola je orijentirana na poticanje komunikacijskih vještina kod djece i zamišljena je da se kroz 12 tjedana obrade dvije velike komunikacijske cjeline, a to su asertivna komunikacija i nenasilno rješavanje sukoba te prezentacijske vještine i javni nastup. Kroz obje te cjeline obrađuju se teme koje u sklopu formalnog obrazovanja nisu često zastupljene , jer se o komunikaciji i o tome koliko je ona važna ne govori dovoljno. Tako djeca kroz radionice, igre, vježbe i principe razgovora djeca uče kako komunikacija utječe na privatne, ali poslovne odnose, kao i na javnu sferu. Po završetku Male škole razgovora i govorništva djeca postaju svjesna važnosti dobre komunikacije, nauče nenasilno rješavati sukobe, ali i osmisliti javni govor i javno ga izvesti bez ikakvog straha” – rekla je Tena Žganec.

Mala škola razgovora i govorništva u Samoboru trebala bi početi uskoro, ovisno o interesu učenika, a održavala bi se jednom tjedno po dva školska sata tijekom 12 tjedana i to u školama ili pak u Centru za mlade.

Poziv da dođu na prezentaciju Male škole razgovora i govorništva te da sudjeluju u projektu Udruga SURLA poslala je svim osnovnim školama u Samoboru. No, za sada je interes iskazala samo Osnovna škola Milana Langa iz Bregane.

Ravnatelj škole Igor Matijašić smatra da će Mala škola komunikacije i govorništva biti od velike koristi za školarce. “Steći komunikacijske vještine i osposobiti dijete da zna samo organizirati i provesti javni nastup velika je stvar za sve učenike i siguran sam da će interesa biti, a ako uspijemo dogovoriti da se predavanja održavaju u našoj školi bit će super, jer učenici neće imati troškova za prijevoz” – kaže ravnatelj škole Igor Matijašić.

Škola Milana Langa iz Bregane projekt je prijavila i na natječaj Ministarstva i obrazovanja pa ako im sredstva budu odobrena škola govorništva će biti besplatna za polaznike. Ako sredstva ne budu odobrena troškove održavanja škole podmirit će Udruga SURLA – potvrdio je predsjednik Udruge, Branimir Lozo te istaknuo kako u Maloj školi komunikacije i govorništva mogu sudjelovati i učenici drugih samoborskih osnovnih škola. Samo se trebaju javiti SURLI te ispuniti prijavnicu koja će se uskoro naći na njihovoj web i fejs stranici. Više o ovoj temi poslušajte u emisiji “Škola života” u ponedjeljak, 9. ožujka, od 12 sati i 15 minuta.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.