Ljubav i disciplina – formula dobrog odgoja

4. ožujka 2020.
Komentari isključeni
629 Pregleda

O tome kako tinejdžerima postaviti granice i sačuvati si živce jučer je u sklopu Građanskoga utorka u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru govorio defektolog , socijalni pedagog specijaliziran za savjetodavnu psihoterapiju, Dubravko Šokčević.

“Tinejdžeri u pubertetu obično pokazuju bunt i to je za to razdoblje normalno. Zato je važno da roditelji shvate da mozak njihovog tinejdžera u tom razdoblju funkcionira drugačije nego kod zrele osobe i da pojedine situacije ne treba doživljavati tragično – kaže Dubravko Šokčević.

“Danas tinejdžerima nedostaju životne vještine kao što su samodisciplina i samokontrola” – smatra Dubravko Šokčević te ističe kako je jedan od ozbiljnih problema danas neusklađenost u obitelji, kao i kod institucija, koje se ne mogu usuglasiti oko nekog pitanja i zato je važno da tu stvari budu usklađene kako bi se onemogućio prostor za manipuliranje. Važno je postaviti granice i oko toga imati zajednički stav. Jako je važno da roditelji razviju pregovaračke vještine, jer pregovarati nije znak slabosti, tu smo u prednosti s obzirom na iskustvo koje imamo, no ne treba se upuštati u puste rasprave, jer tinejdžeri će za to imati više snage i tu gubimo bitku. Ljubav i disciplina su formula dobrog odgoja – kaže Dubravko Šokčević. Više poslušajte u emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 5. ožujka, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.