Gitaristi iz cijelog svijeta dolaze u Samobor

4. ožujka 2020.
Komentari isključeni
857 Pregleda

Od 6. do 8. ožujka u Samoboru će se održati 2. međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti. Na današnjoj konferenciji za medije u Salonu Šver najavile su ga umjetnička voditeljica natjecanja Morana Pešutić i predsjednica, ujedno voditeljica Malog umjetničkog atelja, Vesna Faullend Heferer.

Ideja o ovom bienalnom natjecanju rodila se prije par godina, a već prvo izdanje natjecanja održano 2018. godine privuklo je sudionike iz čak 16 zemalja. Natjecanje smo nazvali po legendarnoj francuskoj gitaristici Idi Presti te je jedino u svijetu njoj posvećeno i jedino koje nosi ime jedne žene iz svijeta gitaristike – naglasila je Vesna Faullend Heferer rekavši kako će razina natjecanja biti vrlo visoka, jer natječu se vrsni gitaristi iz cijelog svijeta, koji su nekadašnji ili sadašnji studenti čuvenih europskih sveučilišta.

“U natjecanju su zastupljene samo dvije discipline: gitara solo i gitarski duo. Kategorije su raspoređene po dobnim skupinama, a za najbolje natjecatelje osigurane su vrijedne nagrade – pojasnila je Morana Pešutić . Naglasila je i kako se želi najmlađim sudionicima osigurati uspješan scenski nastup i nezaboravan glazbeni doživljaj i to kroz Reviju najmlađih gitarista, jer mnogima će to biti prvi solo nastup ili nastup uz gitarsku pratnju svog učitelja.

Osnovni je cilj da ovo natjecanje bude platforma za učenje, daljnje napredovanje mladih glazbenika i afirmacija mladih profesionalaca. U sklopu natjecanja održat će se i majstorski tečajevi Anabel Montesinos i Gabriela Bianca, promovirano će biti prvo notno izdanje sa sabranim djelima Ide Presti za solo gitaru, prezentirane će biti gitare hrvatskih i inozemnih graditelja te će se održati dva koncerta – najavile su organizatorice.

Koncert Coule guitar dua je na rasporedu u petak u Galeriji Prica, od 20 sati i 30 minuta, a koncert Anabel Montesinos u subotu, također u Galeriji Prica, ali od 20 sati.

Finale pete ujedno i najatraktivnije kategorije solista je na rasporedu u nedjelju od 16 sati i 30 minuta, u Galeriji Prica, a potom slijedi završna svečanost i dodjela nagrada najboljima s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Osim u Galeriji Prica natjecanje kao i popratni sadržaji održavat će se i u Salonu Šver, Samoborskom muzeju i Malom umjetničkom ateljeu.

Ovim se natjecanjem želi popularizirati opus Ide Prsti, promicati ženu kao umjetnicu i interpretu u svijetu gitare u kojem dominira muška populacija, poticati izvođenje skladbi hrvatskih skladatelja za guitaru, promovirati gitaru kao solistički i komorni instrument, promovirati gitarski duo kao komorni sastav kroz izvođenje bogatog repertoara koje je gitaristima u nasljeđe ostavio duo Presti- Lagoya.

Organizator vjeruju kako će ovim izdanjem učvrstiti svoju poziciju u međunarodnome svijetu gitarističkih natjecanja svojom kvalitetom, organizacijskim konceptom i misijom.

U ime Grada Samobora podršku ovom natjecanju došao je dati predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić koji je rekao kako ovo natjecanje potvrđuje da je Samobor grad kulture te da osim tog značaja ovo natjecanje ima i gospodarski te turistički karakter, jer u Samobor dolaze brojni natjecatelji iz cijelog svijeta koji će u Samoboru boraviti nekoliko dana te će uživati u bogatoj ponudi samoborskih ugostitelja te znamenitostima Samobora.

Suorganizatori 2. međunarodnog gitarističkog natjecanje Ida Presti su Pučko otvoreno učilište Samobor i Samoborski muzej, a partner natjecanja je Festival Presti Lagoya iz Nice, čija je predsjednica unuka Ide presti, gitaristica Isabelle Presti, koja na natjecanju u Samoboru ima i počasno mjesto u ocjenjivačkom sudu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.