Zagrebačka županija osigurala 4,2 milijuna kuna za snage civilne zaštite

28. veljače 2020.
Komentari isključeni
413 Pregleda

Zagrebačka županija osigurala je 4,2 milijuna kuna za operativne snage civilne zaštite. Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno je 3.980.000 kuna, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 50.000 kuna, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Samobor 100.000 kuna, a stanici Zagreb 40.000 kuna, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 25.000 kuna.

Ugovore s predstavnicima ovih snaga civilne zaštite potpisala je zamjenica župana Nadica Žužak. -Veličina prostora Zagrebačke županije i mjesta potencijalnih opasnosti obvezuje nas da kontinuirano unapređujemo cijeli sustav zaštite i spašavanja jer dobra i kvalitetna organizacija pola su obavljenog posla. Stoga iz godine u godinu povećavamo sredstva, razvijamo sustav civilne zaštite te opremamo operativne snage. U ovoj godini radi se o najvećem iznosu dosad od 4.195.000 kuna, a usporedbe radi, taj iznos u 2017. godini bio je 3.000.000 kuna – izjavila je zamjenica župana Žužak zahvalivši svim pripadnicima snaga civilne zaštite jer zahvaljujući i njima Zagrebačka županija već dugi niz godina ima status najsigurnije županije u Hrvatskoj radi čega je privlačna za življenje, ali i ulaganja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel rekao je da imaju 19.000 članova, od čega 5000 dobrovoljaca i godišnje odrade više od 2000 intervencija od prometnih nesreća, tehničkih intervencija, požara, čišćenja drveća. Poručio je i kako će se dobivena sredstva iskoristiti za kupnju opreme, natjecanja, kao i osposobljavanje kadrova.

Drinka Sopta iz Društva Crvenog križa poručila je kako će se sredstva iskoristiti za kupnju isušivača, ali je naglasila kako Zagrebačka županija svake godine osigurava više sredstava od onoga što je propisano zakonom. Zahvalila je Županiji što je kupila automobile za 6 gradskih društava Crvenog križa kao pomoć u provedbi projekta “Zaželi”. Njime je osigurano zapošljavanje stotinjak teže zapošljivih žena koje se skrbe o petstotinjak starijih osoba u samačkim domaćinstvima. Osim ovog iznosa Zagrebačka županija u 2020. godini za rad županijskog Društva Crvenog križa izdvojit će 1,3 milijuna kuna.

Spomenuto je i kako je Zagrebačka županija postala koordinator 457.000 eura vrijednog europskog projekta iz područja civilne zaštite pod nazivom COMMAND d. Osim Zagrebačke županije kao koordinatora, na ovom projektu, za koji EU osigurava 84,68 posto ukupnih sredstava, sudjeluju i partneri gradova iz još četiri države, Tirane iz Albanije, Tuzle iz Bosne i Hercegovine, Skoplja iz Sjeverne Makedonije i Podgorice iz Crne Gore.

Završetkom projekta Zagrebačka županija postat će jedinstveni primjer jedinice regionalne samouprave koja će imati potpuno funkcionalan zapovjedno-operativni sustav IT upravljanja podacima o katastrofama i izvanrednim situacijama. No, što je najvažnije, stečeno znanje i iskustvo moći će se podijeliti kroz suradnju s drugim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj i izvan nje. Također, COMMAND d biti će iznimna podrška Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.