U Zagrebačkoj županiji nema zabilježenog slučaja koronavirusa

28. veljače 2020.
Komentari isključeni
496 Pregleda

Na području Zagrebačke županije i dalje nema zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom – rečeno je jutros na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije. Sve operativne snage civilne zaštite s područja Zagrebačke županije raspolažu s potrebnom zaštitnom opremom, upoznate su i provode propisane protokole te su u stanju pripravnosti.

Sanitarni inspektori dežuraju 24 sata u Zračnoj luci Zagreb u kojoj su im osigurani svi potrebni uvjeti za rad, a s njima je i medicinski tim Doma zdravalja Zagrebačke županije jer se Zračna luka nalazi na prostoru Županije. Svi potrebni uvjeti su osigurani i na graničnom prijelazu Bregana, a inspekciji su na raspolaganju svi epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Prema nalogu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Županijski stožer napravit će sve pripremne radnje kako bi se predložila potencijalna lokacija za karantenu na području Zagrebačke županije. Ovakvu obvezu dobile su sve županije, s ciljem da se u slučaju potrebe omogući zdravim osobama koje su bile u kontaktu s osobom koja ima potvrđen koronavirus, a nemaju mogućnost samoizolirati se kod kuće, zbog, primjerice, premalog stana s više članova obitelji da vrijeme inkubacije provedu u karanteni.

Županijski Stožer je sukladno uputama Nacionalnog stožera, informirao sve škole na svom području kojima je osnivač Zagrebačka županija o osiguranju nužnih higijenskih mjera, odnosno specifičnih mjera zaštite prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ova uputa odnosi se i na gradove i općine koji su osnivači vrtića, tj. škola u slučaju velikih gradova.

Sukladno tim preporukama u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, mora se osigurati mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje odgovarajućeg dezinficijensa te nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah dok sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske poslao je županijskim stožerima civilne zaštite i područnim uredima Ravnateljstva civilne zaštite naputak o postupanju u zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi.

Nema zabrane javnih okupljanja, no organizatori, s obzirom na sudionike i veličinu skupa trebaju posebno razmotrit svaki slučaj, u čemu mogu dobiti potporu Županijskog i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prema uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji, u pokrajinama Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont, unatrag 14 dana, ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unatrag 14 dana boravile u ovim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Županijski stožer apelira na stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i hitne medicine već da prema ovim uputama kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata. Dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije je 099 48 27 486.

(fotografije preuzete s internetske stranice Zagrebačke županije)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.