Novi Međurečanov roman predstavljen u knjižnici

28. veljače 2020.
Komentari isključeni
578 Pregleda

Pisac Robert Međurečan na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor u četvrtak, 27. veljače predstavio je svoj treći roman, “Krletka za glinenog goluba”. U fokusu su dva lika, jedan je osuđenik za ratni zločin Andrija Tomaš koji se vraća u Hrvatsku, a drugi je novopečena ministrica unutarnjih poslova koja kreće u osobnu osvetu. Sve se to događa u vrijeme rijetkog optimizma u Hrvatskoj, osvajanja svjetskog nogometnog srebra 2018. godine, a autor svoje likove predstavlja nastuprot tom optimizmu. Korupcija, klijentelizam, intrige, kosturi iz prošlosti i skidanje vela s događanja koja nisu onakva kakvima se žele predstaviti masama, nalaze se u pozadini priče koju priča Robert Međurečan.

Ovaj zagrebački pisac iza sebe ima tri uspješna romana, a netipičan je po mnogočemu, između ostalog i po činjenici da je ozbiljno počeo pisati tek s približavanjem 40-te godine kad je nastao roman “Prodajem odličja, prvi vlasnik”, njegov literarni prvijenac koji je zaslužio nominacije u svim natječajima za knjigu godine. Drugi roman, “Kad jaganjci utihnu u Zdihovu” iz 2011. godine ima sličnu crtu obračuna s avetima prošlosti i demistifikacijom onoga što smatramo našom zbiljom ili svakodnevicom.

Sada, još dodatno obogaćen iskustvom života i rada u Njemačkoj, priprema i četvrti roman. Kako kaže, to će biti “minhenski roman” jer je tamo upoznao brojne ljude s ovih prostora, najviše mlađe generacije za koju je zaključio da se znatno razlike od prijašnjih generacija “gastarbajtera” i za koje misli da su zaslužili jedan demistificijarući roman o iseljenicima.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.