38 milijuna kuna za komunalno opremanje grada

28. veljače 2020.
Komentari isključeni
1.010 Pregleda

Samoborski gradski vijećnici jučer su, s 14 glasova za, 4 protiv i 2 suzdržana, odlučili o gradskom zaduženju za komunalne aktivnosti u ovoj godini u visini od 37.900.000 kuna s nepromjenjivom kamatnom stopom od 0,91 posto, bez naknade za obradu kredita i njegovom otplatom od početka sljedeće, pa do kraja 2030. godine. -Kreditor će Gradu biti OTP banka iz Splita iako smo se temeljem Zakona o javnoj nabavi, bez dodatne procedure i posebne odluke, a tragom proračunske stavke o kapitalnim ulaganjima, mogli zadužiti i kod naše poslovne Erste banke – rekao je pročelnik za financije Željko Radovanić. No, dodao je, ovako je transparentnije, a i trošak ovog zaduženja iznositi će samo 1.852.756 kuna. Suglasnost na kreditno zaduženje Gradu je dalo i Ministarstvo financija jer Samobor spada u nisko zadužene hrvatske gradove.

Kredit je namijenjen temeljitoj rekonstrukciji nerazvrstanih cesta, izgradnji zamjenskih mostova, pješačkih i biciklističkih staza, sanaciji klizišta, nabavi vatrogasnog vozila i izgradnji igrališta s umjetnom travom u Samoboru i Farkaševcu – rekao je zamjenik gradonačenika Željko Stanec.

-Nije li to nešto što bi se trebalo financirati iz komunalne naknade čiju smo cijenu znatno podigli, a, evo, uz to dižemo i kredit – pitao je HDZ-ov vijećnik Lovro Mihelić dodavši da su gradovi poput Samobora po znatnoj nižim cijenama nabavili umjetnu travu za nogometna igrališta. Mihelić je još mišljenja da bi se ovakvi krediti trebali koristiti za gradnju škola poput primjerice one u Farkaševcu za koju projekt već postoji.

Željko Stanec mu je odgovorio da komunalna naknada u visini od oko 25 milijuna kuna služi za održavanje postojeće komunalne infrastrukture dok je komunalni doprinos, koji je na razini od oko 6 milijuna kuna, namijenjen komunalnoj izgradnji, a to nije dovoljno za ovakva kapitalna ulaganja. -Što se umjetne trave tiče – rekao je Stanec – raspisat će se javni natječaj i prema traženim kriterijima izabrati najpovoljniji ponuditelj objasnišvi da se ovdje ne radi samo o umjetnoj travi već i izgradnji ili rekonstrukciji igrališta na koja će se ona postaviti.

Resorni pročelnik Juro Horvat na prijedlog vijećnika Mihelića o gradnji škola odgovorio je da projekt škole u Farkaševcu datira iz 2006. godine i da se od njega nije odustalo. No, rekao je Horvat, budući da je to škola sa 75 učenika u ovom trenutku, procjena je gradske uprave, nakon nekoliko razgovora s izaslanstvima Ministarstva obrazovanja, da investicija u školu s predmetnom nastavom na tom području u ovom trenutku ne bi bila opravdana, pa se razmatra opravdanost ulaganja u školske objekte ili na području nekadašnje vojarne ili naselja Perivoj.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković konstatirala je da će Grad nakon ovog novog kredita i prethodnog za LED rasvjetu, ukupno biti zadužen sa 76 milijuna kuna i pitala kako će se građanima objasniti da će od oko 550 kilometara cesta ovim potezom biti rekonstruirano samo 12 kilometara te zatražila detaljan popis tih cesta i ulica koje se planiraju urediti. -Postoji plan prometnica koje će u rekonstrukciju – rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – a za LED rasvjetu, nakon poništenja prethodnog, dodao da ide novi natječaj na kojemu će proći onaj ponuditelj koji udovolji traženim kriterijima, a to su cijena, potrošnja i održivost, odnosno vijek trajanja nove rasvjete. LED rasvjetom nakon toga će biti pokriveno oko 90 posto područja cijelog grada – dodao je Stanec.

Vijećnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Damir Skok rekao je da je ovo predizborno zaduženje i predložio da se kredit namijeni gradnji škola kako bi svi đaci u Samoboru mogli pohađati jednosmjensku nastavu. -Već smo se s 3 dopisa obratili Ministarstvu obrazovanja oko gradnje škola što bi bila investicija Grada, ali ona ima smisla samo ako Ministarstvo odobri zapošljavanje učitelja u tim školama što ide na teret države – rekao je Željko Stanec – zaključivši da još nikakvog odgovora na to nema, pa se u trećem navratu pisalo i premijeru i predsjedniku Sabora. -Radi se – nastavio je Stanec – o osnovnoškolskom objektu na prostoru bivše vojarne, objektu za visoko obrazovanje u Langovoj ulici te gradnji sportske dvorane i dogradnji dviju učionica uz osnovnu školu u Bregani u kojoj bi na taj način nastava tamo postala jednosmjenska.

NOVA OPREMA ZA KOMUNALAC

Zadužit će se i samoborski Komunalac jer su mu gradski vijećnici jučer dali suglasnost da putem financijskog leasinga u visini od milijun kuna nabavi neophodna vozila i opremu za redovitu komunalnu djelatnost. To su hidraulična platforma visine 14 metara za postavljanje LED rasvjete koja bi se koristila i za ukrašavanje grada prigodom raznih manifestacija te šator dimenzija 30 puta 15 metara za privremeno deponiranje dijela korisnog otpada na pretovarnoj stanici Trebež kako se uslijed oborina ne bi povećavala njegova težina, a time i povećavala cijena koja se plaća kooperantima kod konačnog zbrinjavanja.

Pred vijećnicima se našlo i izvješće Komunalca o prikupljanju miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada u prošloj godini pri čemu je nezavisni vijećnik Zlatko Rešetar primijetio da će se to prikupljanje od ožujka ove godine prorijediti u pojedinim dijelovima grada jer će se miješani komunalni otpad umjesto dvaput odsad odvoziti samo jedanput tjedno, a drugi će se odvoz odnositi na bio otpad. -Zbrinjavanje sveg korisnog otpada nakon razvrstavanja daleko je skuplje – dometnuo je Željko Stanec – dodavši da je Grad tek sada uspio ugovoriti cijenu za bio otpad, čije količine na području Samobora za izgradnju njegove vlastite kompostane ne bi zasad mogle opravdati tu investiciju.

OTPIS GRADSKIH POTRAŽIVANJA

Gotovo jednoglasno, s tek jednim suzdržanim glasom Irene Franceković, donesen je zaključak o otpisu financijske imovine i vlastitih izvora iz poslovnih knjiga Grada Samobora u odnosu na udjel Grada u trgovačkom društvu Energo metan. -To neće imati utjecaja na prihode i rashode proračuna – rekao je financijski pročelnik Željko Radovanić – objasnivši da se isknjiženjem imovine i izvora iz gradskih poslovnih knjiga taj iznos smanjuje za 2.380.740 kuna, pa u poslovnim knjigama Grada ostaje jedino udio u Energo metanu u nominalnom iznosu od 10.176.200 kuna.

Irena Franceković je u tome vidjela grešku u knjiženju, a Željko Radovanić je na to rekao da je tako knjiženo od 2007. godine, da u međuvremenu dvije revizije nisu na to imale primjedbi, a sad je treća revizija tražila da se knjiženje uskladi u sudskim i gradskim knjigama.

Iako je na kraju jednoglasno prihvaćen, više se rasprave vodilo o zaključku o otpisu oko 160 gradskih potraživanja od trgovačkih društava koja su otišla u stečaj i brisana su iz registra Trgovačkog suda, pa više nema nemogućnosti prisilne naplate od njih. Riječ je nenaplativim potraživanjima Grada zbog neplaćene komunalne naknade koju naplaćuje Komunalac te neplaćene spomeničke rente i poreza na tvrtku koje naplaćuje Grad. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU, Marinko Džepina, rekao je da se radi o nenaplativim potraživanjima još od 1997. godine.

Na pitanje vijećnika Lovre Mihelića (HDZ) o ukupnom iznosu otpisanih dugova, Džepina je rekao da samo za komunalnu naknadu dug iznosi oko 4 milijuna kuna. Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović je rekao, da je prema njegovim saznanjima, to oko 17 milijuna kuna i da je Komunalac još više izgubio jer je na to platio PDV. -Poduzimalo se sve što zakon omogućuje da bi se naplata provela – dodao je Marinko Džepina.

Oporbeni su vijećnici još pitali zašto se i dalje posluje s vlasnicima novih tvrtki čije su bivše tvrtke Gradu ostale dužne. -To bi trebao riješiti zakonodavac koji omogućuje otvaranje novih tvrtki osobama koje su imale tvrtke s nepodmirenim dugovima i kao takve otišle u stečaj, a sad se uredno javljaju na natječaje s pravovaljanim referencama i ne možemo ih u odnosu na ostale šikanirati – rekao je Stanec. Od oporbenih vijećnika je zatražio da navedu imena tih tvrtki, ali odgovora na to nije bilo.

Većinom glasova prihvaćena je ponuda za prodaju dvije gradske parcele kod Autobusnog kolodvora trgovačkom društvu Hornet Medical, po cijeni od 1.311.000 kuna. Iako je to bila jedina ponuda na javnom natječaju, Irena Franceković izrazila je sumnju da se radi o pogodovanju jednoj osobi i dodala kako smatra da Grad time ujedno ispod tržišne cijene rasprodaje sve što je vrijedno.

NIKOLINA PULJIĆ GLASNOVIĆ – RAVNATELJICA SAMOBORSKOG MUZEJA

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog Upravnog vijeća Samborskog muzeja, pa će njegovom novom ravnateljicom od 1. ožujka postati Nikolina Puljić Glasnović, dugogodišnja djelatnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora.

AKTUALNI SAT

U aktualnom satu Vladimir Skendrović je pitao kako je došlo do promjene sistematizacije radnih mjesta u studenom prošle godine temeljem koje je, bez natječaja, u gradskoj upravi na neodređeno vrijeme zaposlen Daniel Cvetković, koji je prije bio primljen na posao na određeno vrijeme kao zamjena za porodiljski dopust. Nezavisni vijećnik će na to dobiti odgovor naknadno jer je resorna pročelnica trenutno na bolovanju.

Na upit Irene Franceković kad će se početi rješavati komunalni problemi u Gradni, Željko Stanec je odgovorio da će tamo biti napravljeno sve što je ušlo u program za 2020. godinu, a prioritet je izgradnja nogostupa prema Samoboru, koja će zbog duljine trase, trajati 2 do 3 godine. Radit će se – dodao je Stanec – i na proširenju mosta između Otoka i Gradne. Ova nezavisna vijećnica još je prenijela strah građana koji kao vlasnici zemljišta dobivaju pozive iz Odvodnje Samobor u vezi s izgradnjom budućeg kolektora, da neće dobiti pravednu naknadu za to. Željko Stanec je objasnio da se s građanima rješavaju imovinsko-pravni odnosi za koridor budućeg kolektora i rekao da će naknada biti pravedna.

Na pitanje Damira Skoka (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) što je s daljnjim uređenjem bazena Hidropatskog kupališta i izgradnjom novog bazena u vojarni, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec je rekao da će ove godine biti obnovljena zgrada uz bazen na Vugrinščaku. Što se novog bazena tiče, Grad nije zadovoljan s odobrenih mu 30 posto od potrebnih sredstava za njegovu izgradnju preko natječaja Urbane aglomeracije, pa je zato podnio zahtjev da se to preispita i zatražio veći iznos potpore, bar do 70 posto potrebnog novca s obzirom na iznose osigurane u aktualnom gradskom proračunu i njegovim projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Lovro Mihelić je zbog velikih gužvi u kirurškoj ambulanti u Samoboru predložio da Grad osigura neki prostor za otvaranje privatne kirurške ambulante te zatražio da mu se dostavi popis nekretnina u vlasništvu Grada.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.