Najnovije
Isključenja struje 28. i 29. rujna (25. rujna 2020. 16:03)
U nedjelju na Okić! (25. rujna 2020. 15:07)
Državno plesno prvenstvo u Samoboru (25. rujna 2020. 15:05)
Počinje 45. Samoborska glazbena jesen (25. rujna 2020. 12:31)
Fotomaraton FotOOka! (25. rujna 2020. 12:25)
Samobor ima novi GUP (24. rujna 2020. 21:09)
Isključenje struje 25. rujna (24. rujna 2020. 09:06)

Kriv je i skuren po 194. put!

25. veljače 2020.
Komentari isključeni
1.156 Pregleda

Spaljivanjem Princa Fašnika, veličanstvenim vatrometom i koncertom Jelene Rozge, u utorak 25. veljače, završen je 194. Samoborski fašnik koji je tijekom dva tjedna posjetilo više desetaka tisuća ljudi.

Kako tradicija i nalaže fašničke splenacije okončane su suđenjem Princu Fašniku koji po 194. put nije uspio izbjeći galge jer Sraketi su presušile super moći, on se osilil u vlastitoj bedastoći, Fiškal Mutiman kak navek kaput okreće, a Sudec se hrusti i optužbe podmeće. Tak je bilo i na pokladni utorak. Sudec Mitoman po brzom je postupku odlučio da je kucnul čas da ekipa iz Srakostripa ostane bez glave.

“U ime fašničkog suda i puka, moja čvrsta ruka, mirne duše i čiste savjesti presuđuje – KRIV JE!!! Krvniki vužgnite baklje i skurite ga!” – naredio je Sudec te fašničkom puku poručio: “Ne ronite suze i nemojte ga žalit zaslužil je kaznu i treba ga zapalit. Fašničkom je ludilu konac i kraj, od sutra bu opet normalni šlamperaj. Prešli bumo tiho ko pravi superjunaki, a na vlast se vraćaju stari bedaki” – zaključio je Sudec.

Prije samog suđenja i spaljivanja fašnička vlast je do kraja ispraznila državnu blagajnu jer su se dijelile vrijedne nagrade za najzanimljivije i naoriginalnije obiteljske, pojedinačne i skupne maske.

Kod obiteljskih prvo mjesto pripalo je Ninja Kornjačama, drugo Obitelji Shrek, a treće Čuvarima bedaka.

U konkurenciji pojedinačnih maski slavila je maska Super kuhinja u Hrvata, druga je Samoborski super Rambo, a treća PR i Mandarina.

Kod skupnih maski najveselija je bila Večernja škola, druga je maska Pinokio te treći Astronauti.

Svoje novčane nagrade preuzeli su i najbolji ovogodišnji mjesni odbori – Pavučnjak, Rude i Konšćica, a Fašničke galge za poseban doprinos Samoborskom fašniku osvojio je karikaturist Niko Barun.

“Pehar z velikim uhima” preuzela je malonogometna ekipa iz Konšćice koja je pobjednik Fašničke lige prvaka u malom nogometu, a koja se igrala na terenu s umjetnom travom SC Stars.

Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim uređenjem i ponudom obogatili fašničku zabavu pa je “Srakino gnezdo” pripalo Krčmi Gabreku 1929., drugo mjesto zauzeo je 2CV pub Fontana, a treće Hotel Lavica.

Izvučeni su i dobitnici nagradne igre Fašnička putovnica koji su tijekom Fašnika obišli bar 12 od 15 ugostiteljskih punktova, a to su Goran Novosel, Loreta Librić i Marija Patekar.

Veselja i zabave za velike i male maškare ni ove godine nije nedostajalo, a brojni su posjetitelji uživali i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi, kao i glazbenom programu uz Jelenu Rozgu , Željka Bebeka, Opću opasnost, Klapu Intrade, Slavonske lole i druge izvođače. Osim mnoštva domaćih mašakara i ove su godine Slobodnom Fašničkom Republikom prodefilirale i brojne gostujuće skupine iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske, a u dječjem je fašniku sudjelovalo je više od 3000 mališana.

Zaključiti možemo da svi koji su došli uživati u najstarijoj i najvećoj pokladnoj svečanosti u ovom dijelu Hrvatske mogu biti zadovoljni, a novo fašničko druženje zakazujemo iduće godine kada će se održati 195. Samoborski fašnik, jer “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik”!

Foto: Edin Tuzlak

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.