Sveta Nedelja – hrvatski lider po transparentnosti gradske uprave

21. veljače 2020.
Komentari isključeni
593 Pregleda

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i njegov zamjenik Davor Nađi održali su danas konferenciju za medije na temu transparentnosti i novih standarada prema kojima Sveta Nedelja postaje lider u Hrvatskoj.

Davor Nađi je prezentirao Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada. Sveta Nedelja omogućuje potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20 tisuća kuna koje nisu predmet javne nabave, a time ni predmet obvezne objave. Tako će po prvi put sve gradske transakcije, ugovori i raspored financijskih sredstava biti u potpunosti otvoreni javnosti, a sve će informacije biti dostupne online i putem mobilne aplikacije. -Omogućen je pregled više od 3 tisuće računa, 200 ugovora i 600 narudžbenica, 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Registar se može pretraživati po pojmu, tagovima ili po samoj tablici objava, a unutar njega su dostupne sve informacije o datumu sklapanja ugovora, predmetu usluge, izvođaču te cijeni – objasnio je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

-Ovim potezom uvodimo novi standard transparentnosti u Hrvatskoj. No, nećemo stati samo na tome. Razvili smo i novi alat za naše građane putem kojeg će moći ocjenjivati djelatnike gradske uprave – nastavio je Nađi i objasnio kako će se zaposlenici gradske uprave imati fiksni i varijabilni dio primanja, smanjit će im se plaća za 10 posto te će im se, ovisno o ocjenama, kvartalno isplaćivati nagrada. Najlošije ocijenjeni zaposlenici neće dobiti nagradu, a bolji će dobiti veća primanja. Najbolji među svima imati će osjetno povećanje pri ukupnom zbroju primanja. Putem aplikacije svaki će građanin nakon posjeta gradskoj upravi moći upisati broj koji su pri posjetu dobili te će na temelju njega moći ocijeniti djelatnika. -Ocjenjivanje će se provoditi i međusobno unutar uprave, što će ubrojiti u ukupnu ocjenu djelatnika. Ovaj prijedlog smanjenja fiksnih plaća zaposlenika mora još potvrditi Gradsko vijeće, pa bi ukoliko se donese pozitivna odluka, njegova primjena krenula s 1. srpnjem, a ocjenjivanje s 1. ožujkom – rekao je Davor Nađi i zaključio: Ovo je naš sljedeći korak u dobrom upravljanju gradom.

Dario Zurovec je podsjetio kako je Sveta Nedelja prije nekoliko godina krenula u digitalizaciju, pa su u sklopu novog Geografskog informacijskog sustava – GIS, dostupne su sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada Svete Nedelje te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu. Cjelokupni GIS sustav posjeduje mnoštvo informacija, jednostavan je za korištenje i pregledan te jedinstven u Hrvatskoj. -Putem ovog sustava svaki građanin može vidjeti i najmanje detalje cjelokupnog gradskog sustava – od transparentnosti prostornih planova do vodoopskrbne mreže, zemljišta, šuma, infrastrukture, a kroz izbor lokacije unutar mape može se prijaviti bilo kakav komunalni problem nadležnim službama. Za sustav postoji i besplatna mobilna aplikacija Popravimo.hr kojom se problem prijavljuje anonimno i putem fotografije – istaknuo je Dario Zurovec. Naglasio je kako je komunikacija dvosmjerna te se građani obavještavaju o statusu popravka prijavljenog problema.

Na web stranici Grada Svete Nedelje dostupne su i informacije o količini elektro-magnetnih zračenja koje se rangiraju u odnosu na zakonske propise te se mogu vidjeti njihove razine i lokacije na kojima se nalaze. -Ovim alatom pioniri smo u državi, prvi smo ga uveli, a mnogi gradovi nas prate u cilju osvještavanja ljudi i smanjivanja korištenja uređaja – zaključio je gradonačelnik Zurovec.

Grad Sveta Nedelja na svojoj web stranici javno i transparentno objavljuje potrebe za robama, radovima i uslugama. Na taj način pridonosi efikasnosti procesa javne nabave i ugovaranja te se povećava sustav kontrola i nadzora istih. Poštujući osnovna načela javne nabave te zakonitog, namjenskog i svrhovitog trošenja proračunskih sredstava, Grad posjeduje certifikat “Transparentna javna nabava”.

Nakon ukidanja prireza i pet drugih lokalnih poreza, što uključuje i ukidanje komunalnog doprinosa, poreza na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele i kampove, Sveta Nedelja je najviše porezno rasteretila građane i poduzetnike od bilo kojeg grada u zemlji, a sve s ciljem privlačenja novih investitora i stanovnika. Na ovaj način Sveta Nedelja se želi pozicionirati kao grad lider u transparentnosti, borbi protiv korupcije, efikasno i javno, uz poticanje poduzetništva te zdravog života.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.