Karlovo i Samobor – potencijal suradnje

21. veljače 2020.
Komentari isključeni
459 Pregleda

Predstavnici Grada Karlova iz Bugarske predstavili su danas samoborskim čelnicima u našoj gradskoj vijećnici mogućnosti suradnje dva grada u bliskoj budućnosti. Susret je održan na poticaj bugarske veleposlanice u Hrvatskoj Genke Georgieve koja je prepoznala potencijale obiju sredina i dovela u Samobor bugarsko izalsnastvo koje su predvoditli predsjednik Gradskog vijeća Karlova Danyo Todorov i zamjenik tamošnjeg gradonačelnika Nikolaj Tsvetkov uz nekoliko predstavnika poduzeća iz regije Plovdiv. S naše strane s njima su razgovarali zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, predsjednik našeg Gradskog vijeća Miran Šoić, gradski pročelnici Valnetina Horvat, Marinko Džepina i Željko Radovanić, ujedno i direktor Poduzetničkog centra Samobor te njegova suradnica Renata Razum.

Bila je to preliminarna rasprava o potencijalnoj gospodarskoj i kulturnoj povezanosti dva grada, kojoj je prethodilo upoznavanje domaćina s bugarskim gradom. Karlovo je smješteno u središnjoj Bugarskoj, u oblasti Plovdiv i obuhvaća još 4 okolna naselja s ukupno 58 tisuća stanovnika. Grad Karlovo i okolica poznati su po proizvodnji ružinog ulja, u gradu djeluje i industrija mesa, kozmetike i vinarija, u selu Vedrare radi tvornica malih poljoprivrednih strojeva, a u mjestu Banya su poznate toplice.

Goste je uime domaćina pozdravio Željko Stanec, koji je, nakon prezentacije Karlova, ustvrdio da postoji puno mogućih poveznica između dva grada koje tek treba razmotriti i razraditi, a iz toga se može izroditi i buduće prijateljstvo između njegovih stanovnika.

Genka Georgieva je podsjetila da poveznicu Samobora s Bugarskom čini prirodoslovac Stjepan Jurinić čija se spomen ploča nalazi u Milakovićevoj ulici u Samoboru, u znak zahvalnosti zbog njegove podrške neovisnosti i samostalnosti bugarske države. Profesor Jurinić je bio i rektor sofijskog sveučilišta – dometnuo je Danyo Todorov.

-Povezuje nas i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, ali zasad nema praktičnih pokazatelja te povezanosti s razine lokalne samouprave i gospodarstava – ustvrdila je veleposlanica Georgieva.

U kulturnom pogledu sutra će se Samoborcima predstaviti folklorna skupina iz Karlova, nastupom na 194. Samoborskom fašniku.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.