Šarolika fašnička nedjelja

16. veljače 2020.
Komentari isključeni
692 Pregleda

Pred nama je novi fašnički dan, prva fašnička nedjelja na 194. Samoborskom fašniku. Program na Trgu fašničkih velikana otvara Dječji zbor Smješak malim koncertom koji počinje u 10 sati i 30 minuta. U prvoj velikoj fašničkoj povorci onih najmlađih, predškolaca, danas od 11 sati, sudjelovat će čak 18 dječjih skupina iz 6 vrtićkih ustanova, Grigor Vitez, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor.

I danas će se birati najbolje obiteljske maske, pa se prijavite u 12 sati i 30 minuta kod glavne pozornice.

Uz glavnu pozornicu na Trgu fašničkih velikana, s početkom u 13 sati održat će se po prvi put jedna od 3 fašničke sportske discipline – SRAKOTOUR – utrka niskopodnih vozila. U utrci sudjeluju dva člana posade (mješovite ekipe roditelja, predstavnika dječjih vrtića). I dok jedan (muški) vozi bolid, a drugi (žena) u boksu tankira vozača (ićem i pićem) kod zaustavljanja nakon odvoženog kruga. Vozači voze tri (3) kruga . Za utrku se prijavilo 6 ekipa: Dar-Mar, Mc Krafen, Gatogasci, Nitroturbo, Ćičotop i Super Zingsi.

Veseloj atmosferi u Slobodnoj Fašničkoj Republici, doprinijet će i ove godine uvijek originalni i maštoviti nastupi fašničkih skupina iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti. Oni time nastavljaju tradiciju Josipa Komparea iz 19. stoljeća, koji je fašnik doveo na ulice i trgove te na satiričan način komentirao aktualnu društvenu situaciju. Danas će se za to pobrinuti mjesni odbori Domaslovec, Konščica i Pavučnjak. S kakvim će alegorijskim kolima i scenarijem ove godine izaći pred fašnički puk vidjet će se od 15 sati i 30 minuta. Njihove nastupe i alegorijska kola ocjenjivat će žiri te proglasiti tri najuspjelija nastupa, dok će svi ostali mjesni odbori zauzeti 4. mjesto, a ukupni nagradni fond za sve njih iznosi 90 tisuća kuna. Mjesni odbori svoje će tabore imati u Livadićevoj ulici, i to od 14 do 20 sati, gdje će s puno veselja, uz domaće delicije, dočekati svoje poklonike. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u nastupu mjesnih odbora po nagrade će doći na zatvaranju 194. Samoborskog fašnika, na završnoj ceremoniji, u utorak, 25. veljače.

U 17 sati na pozornicu stižu poznati tamburaški veseljaci, Slavonske lole.

I danas će za sve fašničke posjetitelje biti otvorena Urbana zona kod samoborskog kina, gdje će se, na Art ledini, uživati u urbanoj glazbi, ali i brakedanceu kao i radionicama izrade grafita. Program Urbane zone trajat će od 10 do 17 sati, s nastupima breakdance plesača svaki puni sat, DJ-em i grafiterima dok će se radionica izrade grafita održavati od 15 sati.

Na Trgu Srakinih mališana današnji program počinje u 10 sati novim igricama za najmlađe. Od 11 sati tamo će biti ekipa ZOO-a Zagreb, u 13 sati mađioničari Hokus pokus, od 15 klaun Martin te od 16 sati Teatar Poco Loco s predstavom “Čudesne stranice male Danice”.

Za vrijeme održavanja fašničkih programa i danas će vrijediti posebna regulacija prometa, kada će između 10 i 23 sata ili kraće, biti zatvorene ulice i trgovi u samom središtu Samobora. Na svim gradskim parkiralištima parkiranje je danas besplatno.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.