Šareni svijet malih maškara i luda utrka fašničkih bolida

16. veljače 2020.
Komentari isključeni
868 Pregleda

Jutarnji dio nedjeljnog fašničkog programa prošao je u znaku najmlađih maski. Šarenu kolonu i razigrane nastupe na središnjoj pozornici došlo je pogledati i podržati mnoštvo svijeta koje se natiskalo na Trgu fašničkih velikana.

Uvod u ove dječje spalancije bila je pjesma Dječjeg zbora Smješak koji su nastupili kao Super junaci, a za njima su slijedila malena bića iz bajki, stvorenja iz životinjskog svijeta, šareni slikari, reperi, vitezovi i princeze, kauboji, indijanci, superjunaci, gosti s Orijenta, “bergmani” i mnogi drugi. Sve su maske svojim ručicama, uz pomoć roditelja i vrtićkih teta priredili mališani iz dječjih vrtića Grigora Viteza, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor. Njih 500-tinjak prodefiliralo je Fašničkom Republikom, a nakon svojih nastupa krenulo u potragu za zanimacijama koje su za njih i ove godine pripremljene na 194. Samoborskom fašniku uz brojne radionice i igraonice na Trgu srakinih mališana.

Nakon kandidata za najbolju obiteljsku masku, količinu dobrih vibracija nastavili su u rano poslijepodne i maskirani zaljubljenici u fašnička natjecanja. Dosad još neviđena utrka niskopodnih vozila Srakotur, okupljene je nasmijala, sudionike zabavila, ali i dobro oznojila jer je trebalo vlastitim snagama, na nedjeljnom suncu, pod maskama, pogoniti maštovita vozila. Najbolje i najbrže je to učinila ekipa McKrafen iz Dječjeg vrtića Mali prijatelji iako prema svojim suparnicima nisu bili nimalo neprijateljski raspoloženi. Pobjednici, Ivica Matković i Ivana Koščica dobro su koordinirali svoje dužnosti, on kao vozač na stazi, a ona kao njegov pit stop u boksu iz kojega je Ivica na brzinu mogao izdriftati.

No, ni ostali, ekipa Dar mar iz Dječjeg vrtića Osmijeh, ekipa Ćičotop iz Potočića, Super Zinngsi iz Izvora te dvije ekipe Grigora Viteza, Gatogasci i Nitroturbo, nisu zakazali, iako se dio njih možda malo i precijenio, ali je bilo i onih koji su se potcijenili.

U prvom zaustavljanju vozači su se tankirali krafnom, a kod drugog se ispijao gemišt. Doduše, dio je vozača nakon trećeg kruga predlagao da se propozicije za neku novu utrku malo i promijene, pa da gemišt dođe na mjesto krafne, ali je organizator to rezolutno odbio. S tim se suglasio i naš slavni samoborski automobilistički as Martin Kodrić, koji je bio starter ove utrke, rekavši da nije siguran kako bi se on proveo na bolidu na tri kotača i s ovim odštapalicama zahoda za odguravanje, ali mu se svidjelo stanje u pit-stopu.

U krugu zagrijavanja, u Safety car-u svoje su vještine iskušali Princ Fašnik i Klaun Ludek. Dječji vrtići su se pokazali kao dobri “sponzori” ove fašničke sportske discipline, isto kao i ZOO Zagreb s dvije godišnje obiteljske ulaznice i četiri dnevne obiteljske ulaznice, a uz njih i Krčma Gabreku i Eurokom.

(Foto: Edin Tuzlak)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.