Od fine papice do raspjevane klapice

15. veljače 2020.
Komentari isključeni
1.039 Pregleda

Ljubitelji fine papice, osim u bogatoj štandovskoj i ugostiteljskoj ponudi, danas poslijepodne mogli su u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor uživati i nešto naučiti u Dječjoj kulinarskoj radionici Chiarin Tanjurić na Trgu fašničkih velikana.

U Livadićevoj ulici bio je otvoren Tabor mjesnih odbora. Tri samoborska mjesna odbora utaborila su se tamo sve do večernjih sati i prepustila bogatoj ponudi ića, pića i zabave za sve. To su bili Mjesni odbor Lug koji je svoj tabor pretvorio u Tabor Sulejmana Veličanstvenog, pa Mjesni odbor Rakov Potok koji je u suradnji s Nogometnim klubom pokazao kako rakovi iz tamošnjeg potoka djeluju kao afrodizijak i na njihove sve bolje nogometaše te Mjesni odbor Podvrh i Velika Jazbina koji je bio tradicionalno maskiran, ali i tradicionalan u ponudi domaćeg jela i pića.

Istovremeno je na središnjoj pozornici zapjevao Šajeta, a potom je oko 250 maškara iz 13 gostujućih fašničkih skupina koje redovito, svake godine, s vremena na vrijeme ili po prvi put posjećuju Slobodnu Fašničku Republiku Samobor u velikoj povorci pristiglo na središnji fašnički trg i predstavilo se na glavnoj pozornici. To su najprije bile četiri slovenske skupine, Orači KFD-a Podlehnik iz Ptuja, pa Kapelski krampusi iz Kapele te Lučka žlahta i Power ran iz Dobove. Zatim su pristigle hrvatske maškare, Maškori iz Kvitrovca i Domašinca, pa Udruga žena iz Štefanca, Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi, zatim Krvavica iz Makarske, Rio Fiume iz Ključa Brdovečkog, pa dvije skupine iz Bigrada na moru, Udruga klinika iz Čakovca te maskirana skupina iz Labina. Svaka je preznetirala i svoje pokladne običaje, nastupom prokomentirala aktualni društveni trenutak, a plesom i pjesmom pridonijela vedroj fašničkoj atmosferi.

Prije Tomislava Bralića i Klape Intrade, na pozornici su zaplesale članice IBIS-a – udruge za promicanje plesa – Zuzana – Frdrihica, a za njima na scenu izašli kandidati za ovogodišnju najbolju pojedinačnu masku. Uz klapsku pjesmu trg se preunio ljudima koji su drugu fašničku večer nastavili provoditi u brojnim samoborskim ugostiteljskim objektima koji će svoja vrata otvorenima moći držati sve do 4 sata ujutro.

Foto: Edin Tuzlak
(Foto tabora mjesnih odbora: Edi Kirschenheuter)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.