Zvončari i njihovi odjeci

14. veljače 2020.
Komentari isključeni
778 Pregleda

U povodu održavanja Samoborskog fašnika, Gradska knjižnica Samobor sinoć je u Odjelu za odrasle organizirala promociju knjige o karnevalskim običajima drugih hrvatskih krajeva. Riječ je o knjizi Lidije Nikočević “Zvončari i njihovi odjeci”. Autorica je ravnateljica Etnografskog muzeja u Pazinu, a na početku ju je pozdravila ravnateljica naše knjižnice Mirjana Dimnjaković. Lidija Nikočević je potom govorila o značenjima zvončarskih rituala te o tome kako su se ti pokladni običaji uspjeli zadržati do danas uz mnoge koji su pali u zaborav i nestali s naših prostora.

-Zvončarska tradicija značajna je za lokalni identitet – rekla je Lidija Nikočević – a opstojnost zvončarstva može se zahvaliti i uvrštavanju zvončara na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.