Više od 76 milijuna kuna za brži internet

10. veljače 2020.
Komentari isključeni
473 Pregleda

Grad Sveta Nedelja i Hrvatski Telekom potpisali su jutros Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta koji će omogućiti širokopojasni pristup za više od 14 tisuća kućanstava na području Svete Nedelje, Samobora i Općine Stupnik. Projekt koji bi trebao biti dovršen 2023. godine vrijedan je 76 milijuna kuna i provodi se u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu nepovratnih sredstava “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN) / pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”. Svojim potpisom partnerstvo su potvrdili gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo te članica Uprave HT-a i glavna operativna direktorica za privatne korisnike Nataša Rapaić.

“Ovo je jedna od većih investicija u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku, bez izravnog opterećivanja naših proračuna, a uz izdašnu pomoć EU-a. Također moram naglasiti da je to zasigurno značajan iskorak za postizanje veće kvalitete života naših sugrađana, kao i za razvoj industrija temeljenih na znanju u Svetoj Nedelji, što je u skladu s našom strategijom razvoja i poreznim rasterećenjima. Odlični infrastrukturni uvjeti u kombinaciji s niskim, gotovo nepostojećim davanjima, čini nas idealnim mjestom za investicije i za život” – istaknuo je Dario Zurovec.

Brzom internetskom mrežom bit će pokrivena sva bijela područja na kojima nema brzog interneta, što obuhvaća otprilike 50 posto korisnika na području projekta. Najmanje 80 posto korisnika će dobiti optičke priključke s brzinama pristupa od najmanje 100 MB/s u oba smjera, a javnim korisnicima omogućit će se brzina od najmanje 1 GB/s. Podsjetimo, Grad Sveta Nedelja sklopio je s Gradom Samoborom i Općinom Stupnik Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, prihvatljivog za financiranje iz EU fondova. Plan razvoja navedene infrastrukture odobrio je HAKOM, nakon čega je donesena Odluka o pokretanju projekta, za čijeg je nositelja odabran Grad Sveta Nedelja.

U sveukupnoj vrijednosti projekta, uključujući prihvatljive i neprihvatljive troškove, u visini od 76 milijuna kuna, Hrvatski Telekom sudjelovat će s 33 milijuna kuna vlastitih kapitalnih sredstava za financiranje prihvatljivih investicijskih troškova te s 10 i pol milijuna kuna za financiranje neprihvatljivih troškova. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 65 i pol milijuna kuna, što znači da će ostatak od 32 i pol milijuna kuna Hrvatski Telekom potraživati kao sredstva državne potpore iz fondova Europske unije. Potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava između Hrvatskog Telekoma, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije očekuje se sredinom 2020. godine.

Aktivnosti na projektu provodit će se sukladno Okvirnom nacionalnom programu za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te Ugovoru o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.