Stepinčevi dani u Lugu

10. veljače 2020.
Komentari isključeni
1.318 Pregleda

Sedamdesetak Samoboraca uputilo se u subotu, 8. veljače, rano ujutro prema Krašiću povodom šezdesete obljetnice smrti hrvatskog mučenika i blaženika, kardinala Alojzija Stepinca u organizaciji Župne zajednice hodočasnika Alojzija Stepinca iz Luga Samoborskog.

Na put naziva ” Koracima za Svetost”, hodočasnici predvođeni župnikom Župe svetog Ivana Krstitelja, velečasnim Josipom Čuligom, autobusom su krenuli do izletišta Divlje vode i kapelice Bl. Alojzija Stepinca i kardinala Kuharića. Od tamo su nastavili svoj hodočasnički put pješice i u molitvi za proglašenje Blaženika svetim, kroz Park prirode Žumberak do Krašića, udaljenog 32 kilometra.
U mjestu Pećno, otprilike na pola puta, okrijepili su se, te nastavili hodati do Krašića kako bi u 17 sati nazočili pobožnosti Križnog puta koji simbolizira i Stepinčev životni put.

Preostalih 150 hodočasnika, koji su u 15 sati krenuli autobusima ispred župne crkve Svetog Ivana Krstitelja, pridružilo im se u pobožnosti Križnog puta kao i na svetoj misi s početkom u 18 sati u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.

U sklopu Stepinčevih dana u Lugu Samoborskom, muški vokalni  ansambl Ivan Goran Kovačić, pjevao je tijekom večernje mise u crkvi Ivana Krstitelja, a potom održao i kraći koncert u čast Blaženika.
Članovi Župne zajednice hodočasnika Kardinal Alijzije Stepinac, svoje su goste počastili domjenkom u obližnjem Mlinu iz bajke, a velečasni Josip Čulig svima se srdačno zahvalio.

Kruna svih događaja je euharistijsko slavlje koje će se danas, na samu obljetnicu smrti, održati u 19 sati u Zagrebačkoj katedrali, a predvodit će ga zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Svečanoj misi će nazočiti i hodočasnici Župne zajednice kardinal Alozije Stepinac iz Luga Samoborskog.

Ivana Vukić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.