Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti

9. veljače 2020.
Komentari isključeni
1.059 Pregleda

Veliki prosvjedni skup protiv govora mržnje i međusobne nesnošljivosti, izazvan tvitom samoborskog gradonačelnika, saborskog zastupnika i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka o tome kako UDBA očito nije pobila dovoljno emigranata u vrijeme svog djelovanja, zbog čega je Beljak šokirao hrvatsku javnost i kasnije se javno ispričao, održan je danas u podne na Trgu kralja Tomislava u Samoboru. Organizirala ga je Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja i ujedninila u Samoboru brojne branitelje, od onih iz samoborske koordinacije braniteljskih udruga do branitelja i članova veteranskih udruga iz cijele zemlje. Njih između 600 i 700 pristiglo je iz Osijeka, Bjelovara, Slavonskog Broda, Splita, Čazme, Čepina, Ogulina i mnogih drugih manjih hrvatskih gradova.

Koordinator ove prosvjedne akcije bio je dr. Herman Vukušić, psihijatar iz KBC-a Zagreb, jedan od osnivača Zajednice liječenih od PTSP-a, koji je naglasio da je Hrvatska danas u građanskom ratu bez pucanja, a tome doprinosi činjenica da pojedine političke elite, ali i druge društvene skupine, sebi uzimaju za pravo da šire govor mržnje. -Krešo Beljak i njegove izjave su samo povod za ovo okupljanje, kap koja je prelila čašu, jer ovaj skup ima više poruka, a jedna se odnosi i na one koji odlučuju – rekao je Herman i objasnio da se ovakve pojave i izjave poput Beljakovih, Stazićevih, Rudaničinih, kao najsvježijih primjera govora mržnje, bez obzira na to dolaze li s lijeve ili desne političke opcije, moraju sankcionirati ne samo na osnovi odluka Vijeća Europe nego i postojećih i važećih hrvatskih zakona. -Krajnje je vrijeme da hrvatski zakoni jednako vrijede za sve jer na ljudska prva nisu pretplaćene samo pojedine skupine u društvu – zaključio je dr. Vukušić.

Predsjednik Zajednice liječenih od PTSP-a Tihomir Treščec zatražio je više tolerancije u istupima javnih osoba, koje bi trebale paziti što, kako i gdje govore. -Nisu svjesni da takve neodmjerene izjave duboko pogađaju ljude, a pogotovo hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a jer to je za njih dodatna traumatizacija – istaknuo je Treščec i dodao da ovakvih prosvjeda uopće ne bi trebalo biti kad političari ne bi provaljivali gluposti jer im je jezik brži od mozga. -Nazivati hrvatske branitelje ili bilo koga drugog “šačicom pijanaca” ne smije biti prihvatljiva reotrika u javnom prostoru – rekao je Treščec – objasnivši da su u tako nazvanoj skupini bili i roditelji, supruge i djeca poginulih hrvatskih branitelja. Treščec je još dodao da dnevno umire 12 branitelja u prosječnoj životnoj dobi od 54 godine, a svaka 2 do 3 dana ubije se po jedan branitelj zaključivši da je to prava istina o hrvatskim braniteljima koje se naziva pogrdnim imenima. -Za opću populaciju – dometnuo je dr. Herman Vukušić – postotak smrtnosti manji je 3 do 4 puta i zato su još izjave poput Beljakovih o “šačici pijanaca” nedopustive i moraju se sankcionirati jednako kao što je nedopustivo da kineski turist pjeva ustaške pjesme, a da ne bude sankcioniran.

Okupljenima se obratio i jedan od zapovjednika 151. Samoborke brigade, Josip Pini Mahović, rekavši da neće govoriti o prošlosti jer ona je iza nas, ali će, kako je rekao, progovoriti o onome što čuva hrvatsku državu, a to su hrvatsko domoljublje, hrvatsko ime i prezime, hrvatsko porijeklo i hrvatska zemlja. -Danas kad govorimo protiv govora mržnje i općeg stanja u društvu, mi branitelji moramo reći da su političke elite iznjedrile organizacije koje se bore samo za sebe i ne vode računa o javnom interesu i malom hrvatskom čovjeku već o tome kako će ovu državu pokrasti i osobno profitirati u njoj – istaknuo je Mahović i zaključio da bi Hrvatska danas bila mala Švicarska da nije bilo takvih političkih elita. Sa žaljenjem je još konstatirao da se onda u svemu tome pojavio i, kako se izrazio, njegov gradonačelnik i svojim riječima “pljunuo” na svakog mrtvog, svakog invalida Domovinskog rata i na svakog poštenog hrvatskog građanina. S tim u vezi Josip Mahović je istaknuo prijedlog aktualnog ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda da se donese Zakon o zaštiti Domovinskog rata koji će sankcionirati sve neprimjerene izjave o Domovinskom ratu.

Jedna od govornica bila je i predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić, koja je pozvala okupljene, ali i sve hrvatske građane da prinesu hrvatsku slobodu čistu pred spomen na žrtve kojima je ta sloboda plaćena.

Skupu su se još obratili pripadnik 4. splitske gardijske brigade i član Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci, Ivan Tomić te predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebačkog velesajma i jedan od osnivača asocijacije hrvatskih branitelja HSS-a Hrvatski sokol Željko Baća. Naglasili su da na temeljima istine moramo graditi budućnost naše domovine i našeg naroda jer je to jedan od uvjeta našeg opstanka. Kao bivši HSS-ovac Željko Baća je rekao da Krešu Beljaka smatra glasnogovornikom protuhrvatske politike zbog koje su neki u razdoblju sistema koji on priziva izgubili život. -Zbog takvih zlonamjernih izjava, iako možda nesmotrenih, on bi morao odstupiti sa svih mjesta u hrvatskoj politici – zaključio je Baća – ustvrdivši još da sve oko nas, nažalost, vrvi takvima.

U Samoboru je govorio i bivši saborski zastupnik, predstavljen i kao žrtva UDBA-inog terora, Anto Kovačević i bivši udbaš Željko Kekić koji je Kovačevića progonio i stavio u zatvor, ali se sam pokajao i lustrirao zbog toga. Kovačević je, uz ostalo, naglasio da hrvatski branitelji ne boluju od PTSP-a zbog rovovske borbe s četnicima prsa u prsa, već kad slušaju ljude poput Kreše Beljaka i Nenada Stazića koji tu ratnu borbu sotoniziraju i demoraliziraju. Željko Kekić je ukratko iznio koje je sve Hrvate, koji su bili oslonac hrvatskog nacionalnog bića, i po čijem nalogu u UDBA-inom odjelu javne pratnje nadzirao. Konstatirao je kako je i UDBA, kao i gotovo sve tajne službe, bila sotonska služba uz konstatciju da je, prema njegovom mišljenju, novac koji se iz proračuna troši na takve poslove najprljavije potrošen novac. -UDBA je – istaknuo je još Kekić – sve obrade progonjenih zasvršavala na pet načina, opomenom, vrbovanjem, progonom iz zemlje kad se radilo o stranim državljanima, kaznenim progonom kad se radilo o domaćim državljanima te najtežim načinom – fizičkom likvidacijom. -O tome je odlučivao famozni Savjet za zaštitu ustavnog poretka u Beogradu koji je određivao koga treba ubiti, a ubijalo se uglavnom one kojima se nije moglo suditi jer su bili u emigraciji – rekao je Željko Kekić dodavši da se, uz ostale, progonilo i poznatog HSS-ovca Dragu Stipca te da smatra da je veličanje UDBA-e izvan svake pameti.

Na kraju je koordinator skupa, dr. Herman Vukušić zaključio da je nedopustivo da riječi koje se svako malo ispaljuju iz usta naših političara i drugih javnih osoba prema braniteljskoj populaciji budu ubojitije od svakog neprijateljskog metka u ratu. Kao opomenu na, kako su istaknuli, sumanutost i ubojitost Beljakovih riječi, organizatori skupa su gradonačelniku Samobora na poklon donijeli sliku jedne od najmlađih žrtava terora UDBE, devetogodišnje Rozmari Ševo i u odsutnosti gradonačelnika predali je samoborskim braniteljima.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.