Predavanje o zagrebačkom pijanizmu

7. veljače 2020.
Komentari isključeni
321 Pregleda

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji priredio je u okviru 7. ciklusa koncerata po svetonedeljskim crkvama i kapelicama predavanje pod nazivom “Zagrebačka pijanistička škola u 19. i 20. stoljeću” koje je u srijedu, 5. veljače, održala dr. sc. Martina Mičija Palić u prostoru Turističko-informativnog centra Svete Nedelje. Ovim glazbeno-edukativnim predavanjem Martina Mičija Palić predstavila je rezultate recentnoga znanstvenog istraživanja o hrvatskome pijanizmu u kojemu se osobito osvrnula na utjecaj žena u koncertnom i pedagoškom pijanističkom aspektu i njihovu značaju u stvaranju institucionalizirane pijanističke poduke u zagrebačkoj sredini, ali i utjecaju u međunarodnim okvirima s obzirom da su neke od njih imale značajnu internacionalnu koncertnu i pedagošku pijanističku karijeru.

Nakon kratkoga uvoda o povijesti nastanka instrumenata s tipkama i njihov razvoj koji je u konačnici doveo do genijalnoga izuma Bartolomea Cristoforija – klavira te prisutnosti glazbene pouke u zagrebačkoj sredini, Martina Mičija Palić je detaljnim i minucioznim holističkim pristupom prikazala povijesne i društvene okolnosti koje su dovele klavir do pozicije najznačajnijega statusnog simbola 19. stoljeća te izvanredan značaj klavira u kontekstu glazbeno-edukativnog i društveno-povijesnog razvoja moderne zapadne civilizacije, s osobitim osvrtom na najznačajnije pijanistice zagrebačke sredine kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća i utemeljitelja Zagrebačke pijanističke škole Svetislava Stančića. Znanstveni rad dr. sc. Martine Mičije Palić donosi mnoštvo novih vrijednih znanstvenih spoznaja i prvo je sustavno istraživanje ove vrste u Hrvatskoj koje predstavlja referentnu točku za buduća istraživanja na području zagrebačkoga i hrvatskoga pijanizma.

Ovim predavanjem Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, na čelu s predsjednicom Ivanom Juričić, dokazuje svoju jedinstvenu ulogu u razvoju i promicanju kulture i znanosti na svetonedeljskom području, prezentirajući recentna i vrijedna ostvarenja zainteresiranoj javnosti.

Ovaj edukativno-glazbeni program ostvaren je pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Svete Nedelje. (R.P.)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.