Helena Vuković i Mario Vavro – sportaši Samobora u 2019. godini

7. veljače 2020.
Komentari isključeni
2.106 Pregleda

Sportašicom Samobora za prošlu godinu sinoć je, na svečanosti održanoj u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor u organizaciji Samoborskog športskog saveza, u konkurenciji od 5 nominiranih, proglašena judašica samoborskog Profectusa Helena Vuković, a sportašem, između 6 nominiranih, streličar samoborskog kluba Mario Vavro.

Helena je lani dohvatila broncu na Europskom juniorskom prvenstvu u Finskoj, dvaput je bila prva i u natjecanju Europskog juniorskog kupa, na petom je mjestu svjetske juniorske renking liste i uza sve to državna je prvakinja do 21 godine starosti. Mario već dugi niz godina ostvaruje vrhunske rezultate, pa je klasificiran kao sportaš treće kategorije Hrvatskog olimpijskog odbora. Lani je bio treći na Europskim igrama u Minsku što je bila i prva medalja u tom rangu natjecanja za hrvatsko streličarstvo, a domogao se i drugog mjesta na Svjetskom kupu u Luksemburgu. Budući da je Vavro trenutno na finalu Svjetskog kupa u Las Vegasu, nagradu je preuzela njegova trenerica Lana Koller.

Između dvojice nominiranih sportaša s invaliditetom nagradu je zaslužio stolnotenisač samoborske Synergie Pavao Jozić, srebrni na Europskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Švedskoj. Budući da je i on bio odsutan zbog reprezentativnih priprema u Puli, njegovu je nagradu preuzeo otac Viktor.

Najbolja ekipa u prošloj godini bile su, između 3 nominirane, karatašice Samobora koje su do titule državnih prvakinja došle u sastavu Ana Lenard, Silvia Buzaljko, Magdalena Šuflaj i Sadea Bećirević. Najboljom momčadi proglašeni su košarkaši Samobora koji su se lani plasirali u Prvu ligu u kojoj su na putu da izbore kvalifikacije za Premijer ligu.

Među veteranima prošle je godine najbolji rezultat, u konkurenciji 6 predloženih kandidata, imao Josip Šančić iz Judo kluba Samobor, s drugim mjestom na Europskom veteranskom prvenstvu na Gran Canarii.

Tri kandidata bila su predložena za trenera godine, a tu laskavu titulu ponio je svestrani i višestruko angažirani Matija Frlić iz Judo kluba Profrectus Samobor.

Priznanje za najboljeg sportskog djelatnika i više je nego zasluženo otišlo u ruke Gorana Romića iz Karate kluba Bregana, sportaša od glave do pete, nekadašnjeg svjetskog viceprvaka, višestrukog državnog prvaka (14 puta pojedinačno i 6 puta ekipno), danas trenera, izbornika ženske i muške hrvatske U21 selekcije, predavača na Sportskom učilištu te stručnog i znanstvenog djelatnika.

Rukometnom klubu Rudar dodijeljena je plaketa za jubilarnih 60 godina rada, a primila ju je predsjednica kluba Snježana Hofer.

Posebna priznanja na ovoj svečanosti za perspektivno sportsko postignuće dodijeljena su Ženskom rukometnom klubu Samobor, generaciji 2006./2007. – novim hrvatskim prvakinjama, Rukometnom klubu Rudar, generaciji 2004./2005. – brončanoj na završnici prvenstva Hrvatske, mladim igračima Rudara Adrianu Ćosiću i Gabrijelu Bartoliću, koji su najviše pridonijeli svojoj momčadi za prethodno navedeni rezultat te atletičaru s invaliditetom Antoniu Kosmatu za 3. mjesto u štafeti na Svjetskom parajuniorskom prvenstvu i dva prva mjesta na Europskim paraigrama za mlade u Finskoj.

Perspektivnim sportašicama grada Samobora za 2019. godinu proglašene su rukometašica Lana Mogulić, judašice Matea Svečnjak, Nikolina Šlatka i Nika Slaček, karatašica Nina Šunjić, gimnastičarka Jelena Kruhan, stolnotenisačica Ana Znika i tenisačica Lana Zbukvić.

Priznanje za perspektivne sportaše primili su judaši Teo Bošković i Niko Katanec, karataš Luka Lučić, košarkaš Adrian Seba, orijentacijski trkač Borna Kuzmanić i stolnotenisač Lovro Škalac.

Perspektivnom mladom momčadi do 15 godina proglašen je sastav učenika Karate kluba Samobor u katama, Antonio Bašić, Fran Jaklenec i Patrik Peld, drugi na Prvenstvu Hrvatske.

Mlađe učenice u katama Karate kluba Samobor, Nina Šunjić, Melani Đukić i Magdalena Bašić zavrijedile su kao hrvatske prvakinje priznanje za najperspektivniju ekipu u prošloj godini.

Na ovoj svečanosti priznanja su još uručena najuspješnijima u kategoriji učeničkog sporta. Oni su članovi Školskog športskog društva Bogumilac, Sara Šančić i Dorian Gorički, oboje svestrani sportaši, Sara kao judašica, atletičarka i natjecateljica u krosu, a Dorian kao rukometaš, judaš i atletičar.

Uime svih nagrađenih na kraju je edukativnim obraćanjem okupljenima, na priznanjima zahvalio Goran Romić.

Na početku 26. proglašenja najboljih u samoborskom sportu i svečanog programa govorili su domaćin skupa, predsjednik Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenik glavnog tajnika u Središnjem državnom uredu za šport Krešimir Šamija i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Miro Kelečić je zahvalio gradskoj upravi i svima koji pomažu Sportskom savezu u radu jer tako pomažu i svim klubovima koje Savez okuplja, naglasio da je i 2019. bila sportski uspješna godina i čestitao svim laureatima.

Hrvoje Frankić je pohvalio sportaše što su odabrali sport za svoju aktivnost, trenerima zahvalio što ih pripremaju ne samo za sportske već i za teške životne utakmice, a svima iz sustava sporta, čija su najčešća nagrada za rad, znoj, krv i suze, poželio da i dalje budu ustrajni u svom djelovanju.

Krešimir Šamija je podsjetio da je ovo olimpijska godina, a olimpijske priče, kako je rekao, nema bez lokalnog sporta i lokalne sportske zajednice i svih koji u njoj djeluju te daju svoj obol hrvatskom sportu. -Samoborski sport nije samo prepoznat na lokalnoj već i na nacionalnoj razini – nastavio je Šamija i s ponosom istaknuo da je tijelo u kojemu djeluju, u trećoj godini svog rada prvi put donijelo i nacionalnu strategiju razvoja sporta 2019.-2026. koja je zalog i obveza za daljnji rad na razvoju sporta. U svemu tome Središnji državni ured za šport prepoznao je i onaj lokalni u koji ulaže 18 milijuna kuna.

Krešo Beljak je istaknuo da podupire tezu voditelja ovog svečanog programa Mislava Maroevića prema kojoj su sportaši najzdraviji dio društva, pa bi, smatra Beljak, i svi ostali trebali učiti od njih. -Nadam se da ćete i ubuduće nastaviti marljivo raditi, postizati još bolje rezultate i biti na ponos našoj široj zajednici – rekao je Krešo Beljak.

Među mnogim domaćim i gostujućim uzvanicima bili su i predsjednik i potpredsjednica samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić i Maja Gračanin, zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, županijska vijećnica Zvjezdana Sečen, tajnik za lokalni šport pri Hrvatskom olimpijskom odboru Siniša Krajač, potpredsjednik i tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Boris i Mario Makarun, gosti iz drugih sportskih asocijacija i organizacija, gradski vijećnici, roditelji, sportaši, treneri te tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek i članovi Izvršnog odbora Saveza koji su, uz goste, uručivali nagrade i priznanja.

Svojim nastupima ovu svečanost su oplemenili Plesni klub Point iz Samobora i kvartet saksofona učenika Glazbene škole Ferdo Livadić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.