Uz energetsku obnovu uštede od 50 posto

6. veljače 2020.
Komentari isključeni
503 Pregleda

Na završnoj konferenciji za medije, održanoj danas u Osnovnoj školi Sveta Nedelja, u povodu energetske obnove školske zgrade, iskazano je zadovoljstvo ostvarenjem projekta koji je obuhvatio niz građevinskih radova kojima se postiglo učinkovitije raspolaganje energijom. Izvedena je toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade, sanirani su stropovi i zamijenjeno krovište na starom dijelu škole, a ugrađena je i vanjska aluminijska stolarija. Sustav rasvjete moderniziran je pomoću LED tehnologije, dok je radijatorsko grijanje rekonstruirano i ugrađeni su termostatski ventili. Ugrađen je i kondenzacijski kotao za pripremu PTV, a postavljeni su i klimatizacijski uređaji.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 9 milijuna i 100 tisuća kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” odigurao je 3 milijuna i 648 tisuća kuna, a Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja po 2 milijuna i 726 i pol tisuća kuna.

Konferenciji su nazočili zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, ravnateljica škole Anica Magdalenić, voditelj odjela za tehnički verifikaciju projekata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Predrag Čuljak, županijski i gradski pročelnici upravnih odjela, kao i predstavnici projektanta i nadzora radova – MPLAN-a iz Bjelovara te izvođača radova – Spektar gradnje iz Zagreba.

-Kao bivši učenik ove škole, mogu samo istaknuti svoje zadovoljstvo ovom obnovom. Ovo su u biti prva veća novčana sredstva koja smo povukli iz europskih fondova, a uz odličnu suradnju sa svima uključenima u provedbu projekta sve smo odradili iznimno brzo. Planovi za dalje su izgradnja nove škole u Strmcu, u ponovnom dogovoru sa Zagrebačkom županijom. Nadam se da ćemo tijekom ove godine riješiti papirologiju, a možda postaviti i kamen temeljac – rekao je Dario Zurovec.

Nadica Žužak se složila kako je upravo obrazovanje jedno od najvažnijih područja u koje je potrebno ulagati te naglasila da se uskoro očekuje početak energetske obnove i na područnoj školi u Rakovom potoku, koja pripada matičnoj školi Sveta Nedelja, dok su radovi na školi u Kerestincu dovršeni.

-Ovo je jedan od 550 projekata koje smo ugovorili u ovom pozivu, čija vrijednost je veća od milijardu kuna. Kada smo započeli s prijavama prije nekoliko godina, uspješnost nam je bila oko 15 posto, dok je u ovom pozivu zabilježen uspjeh od 90 posto – istaknuo je Predrag Čuljak.

Osnovna škola Sveta Nedelja trenutno ima 1015 učenika u 44 razredna odjela, na 4 lokacije. Radovi na matičnoj zgradi u Svetoj Nedelji započeli su u studenom 2018. godine, a dovršeni su u rujnu prošle godine. Razlog tome je i odlična suradnja izvođača radova s osobljem osnovne škole – rekla je Anica Magdalenić dodavši da su učenici sve vrijeme bili na nastavi dok su se radovi odvijali, a već sada vidimo uštede u potrošnji energenata od 50 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine – zaključila je Anica Magdalenić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.