Samoborska Matica obilježila dan ogranka predstavljanjem Zbornika

4. veljače 2020.
Komentari isključeni
584 Pregleda

Dan samoborskog ogranka Matice hrvatske obilježen je u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za odrasle. Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković koja je iskoristila priliku pozvati okupljene na večer poezije koja će biti održana 19. ožujka, na Jožekovo i Svjetski dan pjesništva, a u čast nedavno preminulog člana Matice Josipa Prudeusa.
U istom tonu svoju je uvodnu riječ Joži Prudeusu posvetio i predsjednik samoborskog ogranka Matice Gordan Črpić, a što se tiče obilježavanja dana ogranka, iskoristio je prigodu čestitati svima koji vrijedno rade unutar Matice kao i onima koji njen rad podupiru te najavio da će se o tom radu puno toga vidjeti u aktualnom Zborniku koji je predstavljen ovom prigodom.

O povijesti Zbornika samoborske Matice govorio je potom Zoran Perović koji je podsjetio da prvo izdanje datira iz 2006. godine nakon što se odlučilo kako je potrebno afirmirati rad ogranka te je potom predstavio izdanje Zbornika za 2017. godinu.
Prvi urednik Zbornika bio je Milan Žegarac Peharnik, potom je uredničku palicu preuzeo Zoran Perović, a od prošle godine urednički niz je nastavila Sandra Sinković koja je okupljene pak upoznala sa sadržajem Zbornika za 2018. godinu.

U njemu se nalazi nastavak serijala Jure Horvata o povijesti samoborskog sporta, Marijan Lukšić napisao je članak o povijesti lovstva u Samoboru i Lovačkoj udruzi Srna, Božidar Laušin predstavio je gljivarski Samobor, Želimir Štahan napisao je tekst o Poučnoj stazi Otruševec, Ivanka Brekalo podsjetila je na povijest zidanice u Starogradskoj, Dražneka Robotić o projektu Volim Hrvatski, a predstavljene su članice Matice Grozdana Korpar i Nada Bošković. Tu je i nastavak teksta Zrinke Kušer i Ivanke Brekalo o pola stoljeća glazbenih druženja u Samoboru te tekstovi o kvizu Koliko poznajem prošlost svog grada i izvješće o radu samoborskog ogranka Matice u 2018. godini autorice Lade Lokmer.

Na samoj promociji gost je bio Marijan Lukšić iz Lovačke udruge Srna pa je i u publici bio velik broj lovaca koji su u matičinom Zborniku zastupljeni velikim člankom, a podsjetio je da suradnja lovaca i Matice traje 30ak godina zahvaljujući Borisu i Đurđici Debogović pa su niz godina održavane likovne kolonije kod Lovačkog doma na Stojdragi. U svom članku Lukšić je lovstvo predstavio kao društveno korisnu aktivnost s osvrtom na povijest lovačkog djelovanja na samoborskom području i sve segmente njihovog djelovanja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.