Foto galerija Lang 18. rođendan obilježila izložbom i najavom neizvjesne budućnosti

2. veljače 2020.
Komentari isključeni
685 Pregleda

Foto galerija Lang već 18 godina ustrajno radi na promociji domaće i strane fotografije, a ulazak u punoljetnost obilježena je 174. izložbom u tom, pomalo i kultnom izložbenom kutku u našem gradu. Voditelj galerije Želimir Koščević, u nedjelju, 2. veljače, u standarnom terminu točno u podne, otvorio je vrata malog galerijskog prostora u Langovoj 15 i ponudio svima zainteresiranima na uvid presjek galerijskog djelovanja – izbor iz bogate zbirke moderne i suvremene fotografije koji, smatra Koščević, najbolje odražava programsku orijentaciju Foto galerije Lang i dosljedno poštivanja visokih programskih kriterija.

Uz izabrana djela domaćih autora tu su i fotografije autora iz Irana i Slovenije kao i printevi dijela izložbi koje su nastale u vlastitoj produkciji Foto Langa kao što su “Glamur Hollywooda” i “Josip Broz Tito”.
Svoj rad Foto galerija Lang započela je otvorenjem izložbe Toše Dabca, održane su izložbe Helmuta Newtona, talijanskog neorealizma, ruske suvremene fotografije u suradnji s Fotosavezom Hrvatske, u Parizu je održano predavanje o samoborskom fotoamateru Franji Bahovcu, dao se enciklopedijski prilog za leksikon europske fotografije objavljen u Bratislavi o hrvatskoj fotografiji od 1900. do 1945. u brojna domaća i međunarodna gostovanja te u zadnje vrijeme promociju mladih autora.

– Koncepcija našeg djelovanja prezentacija je moderne fotografije 20. stoljeća i suvremene fotografije zadnjih 20 godina jer se u oba segmenta ima što za pokazati. Također, radili smo i na međunarodnoj suradnji no nju smo morali reducirati zbog administrativno-birokratskih zapreka i neizvjestnosti – ističe Koščević.
A upravo je neizvjesnost ono što bi moglo obilježiti buduće aktivnosti Foto galerije Lang:
– Ovih 18 godina obvezuju ne samo nas da nastavimo dalje, nego i one koji nas pomažu u toj djelatnosti. No pomažu nas vrlo skromno i vrlo često angažiramo vlastita sredstva i vlastiti rad. Hoćemo li nastaviti takvu praksu nije sigurno jer može se dogoditi da je ova godina posljednja godina Foto galerije Lang – kaže Želimir Koščević uz kostataciju da skromne proračunske subvencije za galeriju u osnovi stagniraju unazad 5-6 godina što im onemogućava širenje djelatnosti.

Na otvorenju je bio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, a svi zainteresirani za izložbu koja predstavlja presjek 18 godina djelovanja Foto galerije Lang razgledati je mogu do 23. veljače. Potom slijedi otvorenje izložbe Drage Vejnovića, u nedjelju, 1. ožujka, u standardnom terminu, točno u podne.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.