Uspješna razmjena komunalnih praksi

31. siječnja 2020.
Komentari isključeni
501 Pregleda

Nakon 4 dana bogatog programa u organizaciji časopisa Komunal, završeni su studijski posjeti i 6. Konferencija o komunalnoj infrastrukturi, održana u srcu Europske unije – belgijskom Bruxellesu te Parizu i Leuvenu, a na kojima je sudjelovalo gotovo 60 predstavnika gradova i općina, županija, državnih institucija i komunalnih tvrtki iz Hrvatske i regije. Među njima je bio i direktor samoborskog Komunalca Ivica Karoglan.

Sve je započelo dvodnevnim posjetom “Gradu svjetla” – francuskom Parizu gdje su se sudionici upoznali s načinom funkcioniranja jednog od najvećih europskih gradova. Tamo su posjetili dvije pariške multinacionalne komunalne kompanije – Veoliju i Suez, gdje su se upoznali s inovativnim europskim rješenjima za upravljanje vodama i otpadom. Ove kompanije imaju podružnice po cijelom svijetu i zapošljavaju tisuće radnika i nerijetko se opisuju kao svjetski lideri u komunalnom gospodarstvu. Putem edukativnih prezentacija, ali i posjetom postrojenja, sudionici su dobili uvid u rješavanje komunalnih problema u multimilijunskom gradskom području Pariza, a njihova rješenja primjenjiva su i u hrvatskim gradovima i općinama. Uz komunalna postrojenja, sudionici su posjetili i najveće i najpoznatijem pariško groblje – Père Lachaise.

Održan je i sastanak u Veleposlanstvu RH u Francuskoj, gdje je delegaciju ugostio veleposlanik Filip Vučkak.

Nakon pariških sadržaja, u Bruxellesu su održane dvije konferencije – prva u hotelu Pullman te druga u Europskom parlamentu. Glavna tema bio je Zeleni plan Europske komisije, a predavanja su održali stručnjaci iz cijele Europske unije. U Pullmanu su tako o Zelenom planu i utjecaju na budućnost europskog kontinenta, između ostalih, govorili Jack McQuibban iz organizacije Zero Waste Europe, Vasileios Chrysafidis is ProDessusa, Ines Sabalić, predstavnica Grada Zagreba pri EU i mnogi drugi.

Konferencija je nastavljena u Europskom parlamentu gdje su svoje viđenje dali i europarlamentarci Karlo Ressler, Franc Bogovič te domaćin Tomislav Sokol. Raspravljalo se i o novom financijskom razdoblju EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Zastupnici su poslušali probleme predstavnika jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća pa je tako dogovorena suradnja na njihovom rješavanju.

Studijsko putovanje završeno je odlaskom u belgijski grad Leuven, u kojem su sudionici obišli lokalna groblja kako bi vidjeli njihova rješenja u ovoj komunalnoj djelatnosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.