Samoborska bića iz legendi objedinjena u Žegarčevoj publikaciji

31. siječnja 2020.
Komentari isključeni
854 Pregleda

Samoborski muzej u Noći muzeja svoja vrata otvorio je u 18 sati dvjema edukativnim radionicama naziva “Legenda o Hajdima”. Radionice su bile namijenjene djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole, a izuzetno zainteresiranu djecu kroz priče o legendarnim samoborskim divovima vodili su Vanda Bartulica, Snježana Graberski i Goran Šobota.

Druženje s bićima i stvorenjima iz samoborskih legendi nastavljeno je u 20 sati prezentacijom publikacije “Legende Samobora i samoborskog kraja” autora Milana Žegarca. U njoj su objedinjene priče koje je autor prikupljao još od svog djetinjstva dok ih je slušao od svoje bake, majke, kao i susjeda iz Stargoradske ulice, a kasnije i kroz upoznavanje s djelom Milana Langa koji je pobrojao niz priča kao i zalaganja mnogih drugih zaljubljenika u lokalnu povijest poput Ivanke Brekalo koja je prva objavila priču o “samoborskoj kornjači”.

Uz priče koje se nalaze u publikaciji tu su i sjajne ilustracije akademske umjetnice Maje Cipek, čija je izložba ovom prigodom i postavljena u prizemlju Muzeja pa svi zainteresirani mogu ilustracije hajda, pozoja, coprnica, vila, vodenog čovjeka te mnogih drugih stvorenja razgledati u većem formatu. Izložbu je službeno otvorio predsjednik Gradskoj vijeća Miran Šoić, a okupljene je pozdravio v.d. ravnatelja Samoborskog muzeja Luka Kazimović dok ih je kroz program vodila incijatorica publikacije kustosica Gordana Remussini.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.