Prošlost Samobora na stoljeće starim razglednicama i čestitkama

31. siječnja 2020.
Komentari isključeni
773 Pregleda

Program Noći muzeja u Samoboru je počeo otvorenjem izložbe pod nazivom Razgovori iz prošlosti u maloj dvorani Galerije Prica. U petak, 31. siječnja tamo se moglo zakoračiti u prošlost grada zahvaljujući razglednicama i čestitkama iz zbirke Josipa Horvata koji ih je ustupio Galeriji za ovu prigodu.

Kako je istaknula voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović, riječ je o djeliću onog što se nalazi u, po mnogo čemu posebnoj, zbirci Josipa Horvata iz koje su do sad na svjetlo javnosti bile izašle Bahovčeve stereofotografije iz 19. i s početka 20. stoljeća te bogata zbirka satova. Ovaj put prikazan je manje poznati dio zbirke razglednica i čestitki od kojih je većina starija od 100 godina, a posebno zanimljv je dio vezan uz prizore iz starog Samobora i fotografije plemićke obitelji Kiepach. Tako se na izloženim razglednicama i čestitkama može doživjeti duh tog vremena kroz često i kičaste motive, ali i vidjeti kako je Samobor nekad izgledao kroz razglednice s prizorima gradskih ulica, trgova, obrta, trgovina i drugih poznatih motiva.

Josip Horvat istaknuo je da je kao “kolekcionar i sakupljač svega i svačega”, najpoznatiji po “starim vurama”, kaminkama, kojih, kako je rekao, ima najviše na svijetu no da je posebno emotivno vazan uz oovom prilikom izložene fotografije, razlednice i čestitke iz naših starina jer se kroz njih vidi “kaj u našem lijepom Samoboru svega ima”. Također je iskoristio prigodu otvorenj izložbe kako bi pozvao sve zainteresirane da slobodno navrate do njegove kuće u Mlinskoj ulici i razgledaju ostatak zbirke.

Izložbu “Razgovori iz prošlosti” službeno je otvorio gradski pročelnik za društvene djelatnosti te pozvao okupljene i na ostale programe u Noći muzeja. Između ostalog, u Galeriji Prica se tako do kasnih noćnih sati mogao obići stalni postav na katu, a za predškolce i školarce održavane su likovne radnionice Maje Halambek i Nevenke Miklenić dok su se u kinu prikazivali Leo da Vinci: Misija Mona Lisa te Gauguin: Put na Tahiti.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.