U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane

29. siječnja 2020.
Komentari isključeni
487 Pregleda

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća zdravstveno ispravne hrane. Od tog iznosa 55% bačene hrane nastane u kućanstvima, dok se ostalih 45% hrane baci na polju, u preradi te tijekom distribucije. Istovremeno u Hrvatskoj oko 26% osoba je u riziku siromaštva. O tome kako podići razinu svijesti o prevenciji bacanja hrane u Hrvatskoj u sklopu Građanskog utorka, u Pop Up kinu u Samoboru, govorila je predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača, Tanja Popović Filipović koja je koordinatorica kampanje “Srdačno hrana” tj. europskog projekta “Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane!

“Projekt za cilj ima podići razinu svijesti o prevenciji bacanja hrane u Hrvatskoj, a traje 3 godine. Ovo je zadnja godina provedba i puno je toga učinjeno, no ne smijemo stati, jer bacanje hrane utječe i na klimatske promijene te općenito zdravlje našeg planeta. Bolje planiranje obroka i kupovine kao i doniranje viška hrane, samo su neki od savjeta kako smanjit bacanje hrane – kaže Tanja Popović Filipović.

U sklopu projekta održane su brojne edukativne radionice, predavanja kao i laboratoriji kuhanja, a kako bi se građani osvijestili da se počne pametnije razmišljati o hrani i smanjiti količinu otpada hrane. Više poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 30. siječnja, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.