Velike ideje iz malog Samobora šire se Hrvatskom

27. siječnja 2020.
Komentari isključeni
910 Pregleda

Ogulin i Samobor u zadnje vrijeme povezuje nešto što nije tipično za Hrvatsku – suvremeno europsko obrazovanje izvan okvira.

Radionice tijekom kojih se djeca od rane dobi upoznaju sa znanstvenim temama i vještinama potrebnim za zanimanja 21. stoljeća održavaju se u zavičajnom muzeju u Ogulinu, a sve je krenulo iz Samobora, zahvaljujući Udruzi SURLA i dr. sc. profesoru Daliboru Paaru, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je koordinator radionica.

Radionicama popularizacije znanosti djecu se nastoji potaknuti na razmišljanje, motivirati ih da postavljaju pitanja i vide koliko je svijet oko nas složen i zanimljiv.

Organizatori su Grad Ogulin, Zavičajni muzej Ogulin, ogulinske škole i vrtić u suradnji s projektima Hrvatskog fizikalnog društva (HFD-STEAM.eu) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF-LUMEN.eu). Na ogulinskim radionicama predavači nastoje zainteresirati djecu za razvoj tehnologije, kako znanstvenici istražuju, o DNA, o otkrićima Ruđera Boškovića, sastavu stijena, itd.

“Sretna i uspješna budućnost samoborske djece ali i Hrvatske može se osigurati samo ako im se odmah, od rane dobi u vrtiću i nižih razreda osnovne škole pruži zanimljiv i inspirativan uvid u suvremenu znanost i tehnologije i time vrlo rano ih se motivira za zanimanja 21. stoljeća koja temelje imaju u STEAM područjima (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika)” – smatra dr.sc. Dalibor Paar.

“Kada se u okviru brojnih inicijativa jedne tada male udruge SURLA prije dvije godine počelo pričati o tome, na priči se nije stalo. Vrlo brzo ideje su se počele provoditi u djelo u samoborskom DV Izvor, gdje su djeca učila o kvantnoj fizici, zatim na radionicama u Samoborskom muzeju i POU Samobor uz podršku Grada Samobora, a prošle godine i uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dok su neke početne aktivnosti kao posjeti nekih vrhunskih znanstvenika i radionice u Samoborskom muzeju ostale malo ispod radara Samoboraca, ljetna i zimska Samoborska škola znanosti i tehnologije prošle godine premašile su sve očekivane interese i krajnje kapacitete. Programi razvijeni u DV Izvor uspješno su izvedeni i u dva zagrebačka vrtića, a razvijaju se ideje o obrazovanju odgajatelja u tom smjeru” – pojašnjava profesor Paar.

Na temelju iskustava iz Samobora inicirani su projekti na nacionalnoj razini u Hrvatskom fizikalnom društvu, u okviru programa hrvatsko-švicarske suradnje STEAM Lika – obrazovanje do održivog razvoja do niza suradnji u Zagrebu, Ogulinu, Gospiću, Krasnu, Pazinu i Osijeku.

“Samobor ima velike inovativne kapacitete u području obrazovanja i znanosti koji se u velikim razmjerima, doprinosom kvaliteti života i perspektivama djece, mogu realizirati kroz EU fondove. O konkretnim idejama se za sada optimistično priča. Dok čekamo da ta priča dobije realne obrise u okviru nekog znanstveno-edukativnog centra na primjer otkupom i rekonstrukcijom prve samoborske škole na glavnom samoborskom trgu i opremanjem sa znanstveno edukativnim i kulturnim sadržajima (u suradnji s Maticom hrvatskom), lijepo je primijetiti da na nacionalnoj razini neke od tih ideja budu prepoznate kao važne i pozitivne vijesti iz Hrvatske. ” – kaže profesor Dalibor Paar.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.