Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa

27. siječnja 2020.
Komentari isključeni
437 Pregleda

U Izletištu Gera u Metliki u subotu je priređena promocija novog broja Žumberačkog krijesa, kalendara-godišnjaka koji izlazi u kontinuitetu, od 1977. godine, ne bi li povezao autohtone Žumberčana koji i dalje žive u svom kraju, ali i sve iseljene diljem svijeta. Publikaciju je pokrenuo grkokatolički svećenik Milan Vranešić, koji je i danas, uz pomoć mlađih snaga, njezin urednik, a izlazak Krijesa potpomažu njegovi čitatelji i zaljubljenici u žumberački kraj.

Stavrofor Vranešić na početku je pozdravio 200-tinjak okupljenih, a dobrodošlicu svim gostima zaželio je i domaći metliški grkokatolički župnik, stavrofor Mihajlo Hardi. O povijesnoj povezanosti Metlike i Žumberka govorio je biskupski vikar, otac Daniel Vranešić, koji se osvrnuo i na povijesnu ulogu uskoka koji su činili gradsku stražu i predstavljali su stup obrane Metlike od Turaka.

Novi broj Žumberačkog krijesa, po poglavljima, predstavio je apostolski upravitelj Križevačke eparhije, monsinjor Milan Stipić, s posebnim naglaskom na pastoralnu važnost godišnjaka koji svake godine dolazi u mnoge obitelji tog dijela Križevačke eparhije.

Okupljenima su se obratili i predstavnici lokalnih vlasti koje pokrivaju područje Žumberka, gradova Samobora i Jastrebarskog te Općine Žumberak. Repertoar žumberačkih narodnih pjesama izveli su članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora.

(fotografija preuzeta s web stranice Žumberačkog vikarijata – autor: Milan Duniskvarić)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.